A 14-es szám bűvöletében II. – Online áruházak szoftverei (Mit, mikor, hogyan?)

Szerző(k): Dr. Kálmán Kinga , Dr. Kaltenecker Dániel | 2018.09.20 | Egyéb

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a 14 napos elállási jog alapkérdéseivel, ezúttal azonban e jognak egy olyan speciális területen való érvényesülését tekintjük át, mint az applikációk (szoftverek).

Bevezetésként rögzíthetjük, hogyha a fogyasztónak minősülő vásárló vállalkozásának szoftverét az online áruházakból letölti, akkor távollevők között, üzlethelyiségen kívül létrejön egy, a szerzői jogról szóló törvény 42. §-a szerinti felhasználási szerződés, amelynek keretén belül az ön vállalkozása szolgáltatásként biztosítja a szoftver használatát, a fogyasztó pedig – az áruházon keresztül – pénzt fizet ezért. (Ebben az esetben a fogyasztó nem szerez tulajdonjogot a terméken.)

De mi is az a szoftver? A szoftver egy immateriális formában létező adathalmaz, valamint ehhez az adathalmazhoz való hozzáférés biztosítása. A fogyasztók által letöltött appokhoz felhasználási jogot (licencia) biztosít az app tulajdonosa, amely jog biztosítása szolgáltatásnak minősül.

Letöltés esetén közvetlen szerződéses kapcsolatba a fogyasztók a közvetítővel (azaz az online áruházakat üzemeltető vállalkozással kerülnek), azonban az így létrejött jogviszonyban történő bármilyen változás – elállás, felmondás miatti megszűnés például – kihat a szoftvertulajdonos és a közvetítő szerződéses viszonyára is.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

Valamennyi app-áruház üzemeltetője biztosítja az elállási, illetve a felmondási jog gyakorlásának feltételeit, így a fogyasztók elállási/felmondási jognyilatkozata megtételének nincsen – nem is lehet – semmilyen akadálya.

Mikor van elállás és mikor van felmondás? Mi az a felmondási jog?

A 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 19. §-a alapján a fogyasztók a letöltés megkezdésekor – az apóbetűs részben foglaltak szerint – kifejezetten kérhetik és rendszerint kérik is, az app-áruház üzemeltetőjét, hogy a letöltés időpontjától biztosítsa a szoftverhez való hozzáférést, elkerülve ezzel egy 14 napos várakozási időt.

A letöltéssel és fizetéssel egyidejűleg tehát megkezdődik a szolgáltatás nyújtása, azaz a szoftverhez való hozzáférés biztosítása. Ettől az időponttól kezdve viszont már nem 14 napos elállási jog, hanem 14 napos felmondási jog illeti meg a fogyasztót.

Amennyiben a fogyasztó a letöltést követő 14 napon belül fel kívánja mondani a szerződést, abban az esetben a már teljesített szolgáltatás értékétől függő arányos összegre lesz jogosult a vállalkozás, szemben ugye az elállási jog gyakorlásával, mivel akkor a teljes összeg visszajár a fogyasztónak.

A felmondási jog eltérő tartalmától függetlenül, az app-áruház szolgáltatók körében alkalmazott  kereskedelmi gyakorlat szerint az alkalmazások 13 napi használatáért nem számít fel díjat a szolgáltató, hanem rendszerint visszautalja a teljes megfizetett díjat. Fontos azonban hangsúlyoznunk, hogy ebben az esetben egy bármikor megváltoztatható kereskedelmi gyakorlatról van szó, mivel a törvény szerint megilleti az arányos díj a szolgáltatást nyújtó vállalkozást.

A teljes kérdéskör vizsgálatához hozzátarozik az app-áruházakat üzemeltető tech óriások és az applikációk tulajdonát birtokló vállalkozások közötti szerződések és elszámolási rendszerek vizsgálata is, de ezen szerződéses gyakorlatok minden esetben az applikáció tárgyától függenek, illetve üzleti titoknak minősülnek, így a cikknek most vége.

Ha fogyasztóvédelemmel kapcsolatos kérdése, problémája merülne fel, forduljon szakértőinkhez bizalommal!

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Kálmán Kinga

Dr. Kálmán Kinga
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
kinga.kalman@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja