A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával idén is sokat segíthetünk

Szerző(k): Joó Gabriella | 2019.03.28 | Magánszemély adózása

Hasonlóan az elmúlt évek gyakorlatához, a személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról idén is rendelkezhetünk. Érdemes élni a lehetőséggel, hiszen a felajánlás számunkra semmilyen többlet adóterhet nem jelent, mivel az 1+1 százalékot az összevont adóalap után amúgy is megfizetett adóból juttathatjuk. Magánszemélyként a személyi jövedelemadó 1 százalékát felajánlhatjuk egy regisztrált civil szervezetnek, további 1 százalékát pedig valamelyik egyháznak vagy az ún. kiemelt költségvetési előirányzatnak (2019-ben a Nemzeti Tehetség Programnak).

Bár a személyi jövedelemadó-bevallási tervezetet a NAV elkészíti, az egyszázalékos rendelkező nyilatkozatot nem töltheti ki. Mivel a magánszemély adózók NAV-adóbevallási tervezete módosítás, kiegészítés, jóváhagyás hiányában is automatikusan adóbevallássá válhat május 21-én, így könnyen elfeledkezhetünk arról, hogy az ún. 1 százalékos felajánlást megtegyük.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Nekünk kell tehát venni a fáradságot, végiggondolni és nyilatkozni arról, hogy melyik civil szervezetet, intézményt, egyházat kívánjuk támogatni. Rengeteg helyen elkel az anyagi segítség, és ami nekünk csak pár kattintás, akár életeket is menthet.

Mielőtt azonban felajánljuk valamelyik civil szervezetnek a személyi jövedelemadónk 1 százalékát, fontos tájékozódni arról, hogy az adott szervezet szerepel-e a regisztrált kedvezményezettek listáján. Hiábavaló a jó szándék, ha olyan szervezetnek ajánljuk fel az összeget, amelyet kizártak a 2019-ben tett felajánlásokból történő részesedésből.

Az szja 1 százalékra jogosult civil szervezetek és egyházak listája a NAV honlapján, a következő linkeken található:

Az idei évi felajánlásokból kizárt civil kedvezményezettek listája pedig a http://nav.gov.hu/nav/szja1_1/kizart_civil_kedvezmenyezettek_2019 oldalon szerepel.

Az 1+1 százalékos felajánlásról a papír alapú rendelkező nyilatkozatot benyújthatjuk egyrészt postai úton vagy pedig lezárt borítékban személyesen, illetve meghatalmazott útján a NAV ügyfélszolgálatain. A nyilatkozat beadható az adóbevallással együtt, vagy külön a 18EGYSZA jelű nyomtatványon, az e-SZJA felületről kinyomtatott nyilatkozati lapon, illetve a munkáltató útján, amennyiben a nyilatkozatok összegyűjtését a munkáltató vállalja.

Amennyiben rendelkezünk elektronikus tárhellyel, a nyilatkozatunkat a legegyszerűbben elektronikus úton nyújthatjuk be. Az adóbevallási tervezetet és a kitöltendő 1+1 százalékos nyilatkozatot az e-SZJA webes felületen (https://eszja.nav.gov.hu) érhetjük el.

A nyilatkozat elektronikusan beadható továbbá az ÁNYK keretprogram segítségével is, akár az adóbevallással együtt, akár pedig külön a 18EGYSZA jelű nyomtatvány kitöltésével.

Emlékeztetőül, az egyházak esetében az érvényes 2018-as nyilatkozatokat a NAV idén is figyelembe veszi, nem kell tehát újból nyilatkozatot tenniük azoknak, akik a korábbi felajánlásukon nem szeretnének változtatni. Azok, akik a tavalyi nyilatkozatukat módosítani vagy visszavonni szeretnék, azt a rendelkező nyilatkozaton megtehetik.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

A civil szervezetek számára és a kiemelt költségvetési előirányzatra vonatkozó felajánlásokról azonban minden évben nyilatkozni kell. Ezeket a felajánlásokat az adóhatóság csak a rendelkezés évében veszi figyelembe.

Talán nem mindenki tudja, hogy az adózó a rendelkező nyilatkozaton önkéntesen hozzájárulhat ahhoz, hogy nevét és elérhetőségét a NAV átadja a kedvezményezett civil szervezetnek. Ebben az esetben a magánszemély nevét, valamint a postai vagy elektronikus levelezési címét kell feltüntetnie a nyomtatványon. Az érvényes nyilatkozatnak azonban nem feltétele a hozzájárulás és a fenti személyes adatok megadása.

Bár még bőven van idő annak eldöntésére, hogy mely szervezetet támogatnánk szívesen, mindenképp fontos felhívni a figyelmet arra, hogy amennyiben a 2019. május 20-ai határidőt elmulasztjuk, és azt követően rendelkezünk a befizetett személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról, a rendelkezésünk érvénytelen lesz. Ne hagyjuk hát a nyilatkozat beadását az utolsó pillanatra!

Jövő év januártól pedig a NAV honlapján ellenőrizhetjük, hogy a felajánlásunkból a megjelölt kedvezményezett részesült-e. Akik elektronikus tárhellyel rendelkeznek, az 1(+1) százalék összegének kiutalásáról értesítést kapnak.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Joó Gabriella

Joó Gabriella
Ecovis Hungary Legal
Adótanácsadó | Adószakértő
Ecovis Hungary Legal, Personal Tax Services
gabriella.joo@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja