Barátságos válás – tudatos újrakezdés

Szerző(k): Dubravecz Gyöngyvér | 2019.10.06 | Mediáció

Akár tetszik, akár nem, tény, hogy manapság már a házasságok több mint a fele válással végződik.

Amerikában egyre elterjedtebb egy irányzat, miszerint a házastársak a válás után barátok maradnak, támogatják egymást további életükben. Még válási bulival is megünneplik az újrakezdést. Ez biztos, hogy sokaknál kiveri a biztosítékot, teljesen elképzelhetetlen.

De vajon miért tűnik természetesebbnek az, hogy gyűlölködünk, egymás ellenségeivé válunk?

Több, mint tíz éve foglalkozom válási mediációval és még a mai napig is az a legmegdöbbentőbb számomra, hogy két ember – aki valaha szerette egymást annyira, hogy közösen gyereket vállaltak – hogyan képes egymással szemben olyan aljasságokra, amiket egy vadidegennel szemben nem tennének meg? Miért nem az a természetes számunkra, hogy a házasság megszűnése után megmarad a barátság?

Egy válás eleve fájdalmas kudarcélmény mindenkinek, keverednek az érzelmek, az indulatok, az anyagi érdekek. Tisztázatlan, szőnyeg alá söpört konfliktusok robbannak ki váratlanul, mindez nem kedvez a higgadt párbeszédnek. Ha a házaspár erre nem figyel tudatosan – márpedig nehéz a tudatos viselkedés az érzelmek viharában – akkor végérvényesen megromolhat a kapcsolatuk. A gyerekek két dühös, bosszúálló ember között vergődnek.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Szerencsére egyre többen ismerik fel ennek értelmetlenségét. Egyre többen ismerik fel, hogy a házastársi kapcsolatot érdemes átalakítani egy baráti, szülőtársi kapcsolattá. Sokkal könnyebbé válik ezáltal a továbblépés is. Ehhez persze sok tisztázó beszélgetésre van szükség. Mediátorként gyakran látom, hogy mennyire felszabadító, jó érzés tud lenni, ha azt tapasztalják meg a házastársak, hogy a másik jóindulattal van irányukba, hogy meg tudnak beszélni egymással korrekten mindent. Mindenkinek jobb úgy túllépni egy válás után, hogy nem húzzák sokáig a hivatalos procedúrát, hogy nem ádáz ellenség van az életükben, hanem egy támogató barát, aki nem mellesleg gyermekünk édesanyja vagy édesapja.

A tudatos újrakezdéshez az első lépés a tudatos válás. Ez azt jelenti, hogy szembenézünk házasságunk kudarcának okaival és vállaljuk a ránk eső felelősséget. Egyszerűbb persze mindenért a másikat hibáztatni, de ebben az esetben semmit nem fejlődünk, semmit nem tanulunk és a következő kapcsolatunkban is elkövetjük ugyanazokat a hibákat.

Fontos az is, hogy nagylelkűen és tisztelettel bánjunk a másikkal, még akkor is, ha párunk nem viszonozza ezt. A nagylelkű gesztusok és a kedvesség előbb-utóbb megszelídíti még az indulatvezérelt, sértett embert is. Ha most még nem is, de később belátja, hogy csak így lehet minimalizálni a saját és az egész családot ért károkat.

Ha tiszta lelkiismerettel és a másik iránti tisztelettel zárjuk le a múltat, akkor tudunk új struktúrákat kialakítani, új, boldog életszakaszba lépni.

Egy mediációs ülésen, illetve ülés-sorozaton van lehetőség minderre. Egy mediátor tud időt biztosítani a kibeszélésre, speciális mediációs technikákkal mederbe tudja terelni és mederben tudja tartani a folyamatot. Keretet biztosít az ügyfeleknek a tartalmas, tisztázó, kulturált párbeszédre. Ne habozzunk tehát mediátor segítségét igénybe venni a válságos életszakaszokban! Az Umathum Mediátor Irodában tapasztalt mediátorok várják az ügyfeleket, keressen minket bizalommal!

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

Dubravecz Gyöngyvér

Dubravecz Gyöngyvér
Umathum Mediátor Iroda és Akadémia
ügyvezető | mediátor | IM által akkreditált mediátor-kiképző tréner
umathum@mediatorakademia.com
A szerző szakmai profilja