„Felülvizsgálat alatt” van az ingatlanom. Aggódnom kellene?

Szerző(k): Dr. Kesseő-Balogh Péter | 2018.04.26 | Ingatlan

Nem. Aki az ingatlan tulajdoni lapján, a cím mögött a „felülvizsgálat alatt” megjelölést látja, ne kezdjen el azon aggódni, hogy esetleg valami probléma van az ingatlannal. Az e mögött megbúvó egész eljárás alapvetően a 2015-ben indult központi címregiszterrel van összefüggésben.

A központi címregiszter, hétköznapi nevén a KCR egy olyan egységes, központi nyilvántartás, amely a címadatot tartalmazó állami és önkormányzati nyilvántartások együttműködési képességének elősegítésére és az egységes címkezelés biztosítására szolgál.

A KCR működtetéséért korábban a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) volt felelős, jelenleg ezt a feladatot a KEKKH jogutódja a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárság látja el.

Erre a központi nyilvántartásra kapcsolódnak rá más állami vagy önkormányzati, közhiteles nyilvántartások, amelyek aztán a KCR-ből nyerik a címadatot, megvalósítva ezzel azt a célkitűzést, hogy minden kapcsolódó nyilvántartásban ugyanazok az érvényes címadatok szerepeljenek. Indulásakor már csatlakozott ehhez a központi nyilvántartáshoz a személyiadat- és lakcímnyilvántartás és az ingatlan-nyilvántartás is.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

Témánk szempontjából az ingatlan-nyilvántartás az érdekes, hiszen a vonatkozó jogszabályok alapvetően a települések jegyzőit jelölték ki címképzésért felelős szervként. A jegyzőknek a feladata tehát 2015-től, hogy az ingatlanok címeit felülvizsgálják, és az általuk már felülvizsgált és jóváhagyott adatok szerepelhetnek ebben a KCR-nyilvántartásban, amelyből aztán a folyamatos adatfrissítés és adatátvitel miatt válnak ezek a felülvizsgált adatok az ingatlan-nyilvántartás részévé.

Amíg ez a folyamat nem ér véget, vagyis amíg a KCR-ből történő adatátvétel nem történik meg, addig a tulajdoni lapon a cím mellett ezt a „felülvizsgálat alatt” megjegyzést kell szerepeltetni.

Miután ez a folyamat alapvetően már jegyzői hatáskörbe tartozik, ezért ha például megváltozik az utcanév, ne is próbálkozzunk ingatlantulajdonosként a címben bekövetkező változások átvezetésével, mert az ingatlanügyi hatóság el fogja utasítani a kérelmet, hiszen a változást ebben az esetben az illetékes jegyző jogosult rögzíteni a KCR-ben.

Miután ez az eljárás megszámlálhatatlanul sok ingatlant érint, így akár több évig is eltarthat, mire befejeződik. Ez azonban ne tántorítson el minket attól, hogy eladjuk vagy megvegyük a kiszemelt ingatlant!

INGATLANOKKAL KAPCSOLATOS ÁFA-SZABÁLYOK 2019 – Konferencia

Ingatlanszabályok alkalmazása a közösségi jog tükrében
Időpont: 2019. január 24., csütörtök
Előadók:  Dr. Csátaljay Zsuzsanna

Ár: 29.900 Ft helyett 20.930 Ft
RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Kesseő-Balogh Péter

Dr. Kesseő-Balogh Péter
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Mediátor | Alapító equity partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
peter.balogh@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja