„Jó testvérek – jó, jó, de örököltek már?” – Gazdasági mediáció II.

Szerző(k): Dubravecz Gyöngyvér | 2021.01.28 | Mediáció

Biztosan ismerős ez a népi bölcsesség, hiszen ki ne hallott volna már örökség miatt megromlott testvérkapcsolatról, sírig tartó haragról, családokat szétszakító örökösödési viszályokról.

Lehet vita végrendeleti örökségnél és törvényes örökségnél egyaránt.

Ha pereskedésig fajulnak a dolgok, az hosszadalmas, költséges és a családtagok közötti viszonyt végleg elrontja.

Akik örökösödési vitában elakadva keresik fel mediátor irodánkat, többnyire testvérek vagy mozaikcsaládok tagjai. Gyakori a konfliktus a túlélő házastárs és az előző házasságból született felnőtt gyermekek között is. Bonyolíthatja még a helyzetet, hogy a hagyatékok nagyobb hányada hitellel terhelt.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Ha a hagyatéki eljárás során nézeteltérés van az örökösök között, a közjegyzőnek több ponton is lehetősége van, hogy mediációra küldje az ügyfeleket, illetve az örökösök is kezdeményezhetik az eljárást. Ilyenkor még 30 napot kapnak, hogy egyezséget kössenek, mielőtt perre mennének. [2010. évi XXXVIII. törvény a hagyatéki eljárásról, 93. § (1) bekezdés]

Ez a 30 nap nagyon sok idő, több mediációs ülésre is sor kerülhet és az esetek többségében a közvetítői eljárás sikerrel zárul. Az egyezséget azután a közjegyző hagyja jóvá és foglalja végzésbe.

Testvérek közötti viták másik típusa, amikor a hagyatéki eljárás már lezárult, a hagyaték átadása megtörtént.

A legtöbb esetben nem is az a kérdés, hogy ki, mit örökölt, hanem, hogy a közösen megöröklött vagyont, hogyan hasznosítsák, mit kezdjenek vele.

Van úgy, hogy egy-egy vagyontárgyat többen örökölnek és nehéz annak természetbeni felosztása.

Ezek a helyzetek már nem a közjegyző kompetenciájába tartoznak, hanem egészen másra van szükség. Valójában sok időre, beszélgetésre, közös gondolkodásra és sok türelemre.

Vegyük például azt az esetet, amikor három testvér örököl egy lakást.

Az egyik testvérnek nagyon nagy segítség lenne, ha gyorsan eladnák a lakást és a ráeső rész könnyítene az anyagi helyzetén. A másik testvér viszont jó anyagi körülmények között él, az örökölt lakás ráeső része csak befektetési gondot okozna neki. Másik lakás vásárlására nem elegendő a lakás árának harmada, jobb befektetést viszont nem ismer az ingatlannál. A harmadik testvér szívesen beköltöztetné a legnagyobb lányát, aki épp gyermeket vár és bérelt lakásban él, viszont nem tudja kifizetni a testvéreit és kivásárolni a részüket. Igazi patthelyzet.

Innentől kezdve nincs más megoldás, csak a mediáció. Lehet, hogy az érintettek le tudnak ülni nyugodtan megbeszélni és ösztönösen mediációs technikákat fognak alkalmazni. Meghallgatják egymás érveit, elképzeléseit, végigveszik a lehetséges megoldásokat. Sajnos azonban ezt nagyon nehéz higgadtan, racionálisan megtenni a saját ügyében mindenkinek. Inkább az valószínűsíthető, hogy néhány órai vita után idegesen felállnak, és hónapokig nem történik semmi. Egy-két év is eltelhet úgy, hogy az örökséggel nem tudnak mit kezdeni, a rendezetlen helyzet megakadályozza, hogy élvezzék vagy hasznosítsák a hagyatékot. Ilyenkor az idő múlása komoly károkat okozhat anyagilag és kapcsolati szinten egyaránt.

Sokszor éljük úgy az életünket, mintha 200 év lenne az átlagéletkor és a dolgok maguktól rendeződnének, de ez sajnos nem így van.

Ezért testvérek közötti örökösödési ellentétnél is jól jön egy mediátor, aki mederben tartja a megbeszélést, józanságra, objektivitásra készteti a feleket.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

Dubravecz Gyöngyvér

Dubravecz Gyöngyvér
Umathum Mediátor Iroda és Akadémia
ügyvezető | mediátor | IM által akkreditált mediátor-kiképző tréner
umathum@mediatorakademia.com
A szerző szakmai profilja