Mediáció bántalmazó kapcsolatban?

Szerző(k): Dubravecz Gyöngyvér | 2019.11.21 | Mediáció

Szakmai körökben általánosan hangoztatott álláspont az, hogy „bántalmazó kapcsolatban élő párokat tilos mediálni”. Mindig fenntartással fogadtam ezt a kinyilatkoztatást. Ez így túl általános, egyúttal túl kategorikus és sok kérdést vet fel…

Először is, mit értünk azon, hogy „bántalmazó kapcsolat”? És mit értünk azon, hogy „mediálni”?

Sokszor előfordul, hogy bizonyos kifejezések, szavak jelentését másképp értelmezik emberek. Mediációs üléseken is gyakran definiáltatjuk az ügyfelekkel kijelentéseiket.

Vizsgáljuk meg egy kicsit a fenti állítást!

A bántalmazáson fizikai vagy verbális bántalmazást értünk? Esetleg pszichológiai-lelki bántalmazást? Netán gazdasági függésben tartást?

Nyilván mindegyiket, együtt is és külön-külön is. A kapcsolati erőszaknak ezerféle árnyalata van.

A fizikai bántalmazást könnyű azonosítani, de a verbális és a pszichológiai bántalmazás lassan, alattomosan kúszhat be egy kapcsolatba úgy, hogy az áldozat mire észreveszi, már nem tudja visszafordítani a folyamatot.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Milyen súlyosságú a bántalmazás? Amikor bejelentkezik mediációra egy pár, honnan tudjuk meg, hogy bántalmazza egyik a másikat?  Lehet, hogy csak a mediációs ülés alatt derül ki, de lehet, hogy még akkor sem. Bántalmazás az is, ha hónapokkal korábban elcsattant egy-egy pofon. Lehet, hogy már sok sikeres válási mediációt vittünk végig úgy, hogy nem derült ki a bántalmazás, mivel egyik fél sem hozta szóba.

Ha valaki el akar válni bántalmazó párjától, miért ne tehetné meg mediáció segítségével? Mint tudjuk, a mediáció lényegesen meggyorsítja a válási folyamatot, ez a bántalmazó kapcsolatban élőnek is sokkal kedvezőbb, mint az, ha bántalmazójával évekig bíróságra kéne járnia.

Érdemes megvizsgálni azt is, hogy amikor kijelenti valaki, hogy „bántalmazó kapcsolatban élő párokat tilos mediálni”, akkor mit ért mediálás alatt. Mert az teljesen nyilvánvaló, hogy a bántalmazásról nincs mit mediálni. Nyilván nem mediálunk arról, hogy „hetente ne háromszor, hanem csak kétszer verjen meg”. Ez egyértelmű. A bántalmazás kérdésében a mediátornak nem kell pártatlannak maradnia, a bántalmazás megengedhetetlen, és ezt az ügyfelek tudomására is hozhatja.

Tehát a bántalmazás kérdésében valóban nem lehet egyezkedni, de azonkívül sok más megbeszélendő téma létezik.

Fizikai bántalmazást a statisztika szerint többnyire férfiak követnek el. Verbális bántalmazásban mindkét fél tud jeleskedni.

Minden típusú kapcsolati erőszaknak vannak fokozatai.

A verbális bántalmazás enyhébb fokozatai lehet, hogy tanulatlanságból, alacsony pszichológiai és kommunikációs ismeretekből adódnak. Ha egy ilyen pár jön mediációra, küldjük el őket? Volt olyan házaspár a praxisomban, akik csúnyán és tiszteletlenül beszéltek egymással, de a mediációban betartandó szabályokat látva megerőltették magukat és sikerült normális párbeszédet folytatniuk. Később ez az otthoni kommunikációjukban is jelentős javulást hozott.

Sok verbális bántalmazó nincs is tudatában annak, hogy mit tesz, hogy milyen következményekkel járhat a társa számára a folyamatos szidás, kritika, lekicsinylés, sértegetés – és még lehetne folytatni a sort a verbális bántalmazás fajtáival. Ez odáig fajulhat, hogy az elszenvedőjénél súlyos személyiségtorzulás alakulhat ki, önbizalomvesztés, önértékelési zavarok. Sokszor az áldozatban sem tudatosul, hogy ez bántalmazás. Ilyenkor a mediátor megteheti azt is, hogy szembesíti a bántalmazót viselkedésének következményeivel.

Ha valaki ki akar szállni egy ilyen kapcsolatból, a mediáció segíthet neki.

Amennyiben nincsenek közös gyerekek, a mediációban lezárhatják a közös életük járulékos kérdéseit, akár a közös vagyon megosztását, közös lakás használatát úgy, hogy utána soha többé nem kell találkozniuk, véglegesen megszüntethetik a kapcsolatukat.

Más a helyzet, ha van közös gyerek, ilyenkor sok esetben szülőtársként még továbbra is együtt kell működniük és a gyerekkel kapcsolatos ügyeket rendezniük kell. Ezeket is jobb, ha mediációban néhány hét alatt megbeszélik, és nem adnak teret egy hosszantartó pereskedésnek – hiszen a bántalmazó viselkedése egy elhúzódó per során kiszámíthatatlanná válhat.

Előfordulhat, hogy súlyosabb bántalmazó kapcsolattal találkozunk, amikor valakit már olyan mértékben megfélemlített a párja, hogy a mediáció során nem látja tisztán a helyzetét, nem tudja vagy nem meri képviselni érdekeit és olyan egyezségbe menne bele, ami számára rendkívül hátrányos lenne. Ilyen esetben valóban le kell zárni a mediációt, és felvilágosítani az áldozatot arról, hova fordulhat, mit tehet.

Egy jó mediátor meg tudja különböztetni azokat az áldozatokat, akik mediálhatóak, átlátják a saját helyzetüket és érdekeiket, azoktól, akik mentálisan rosszabb állapotban vannak és másfajta segítségre, erősítésre szorulnak.

Tehát összegezve, a bántalmazásról nincs mit egyezkedni, annak minden formája és fokozata megengedhetetlen, de egy bántalmazó kapcsolatból való kilépésnél, a kapcsolat lezárásával összefüggő kérdésekben sok esetben segíthet a mediáció.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

Dubravecz Gyöngyvér

Dubravecz Gyöngyvér
Umathum Mediátor Iroda és Akadémia
ügyvezető | mediátor | IM által akkreditált mediátor-kiképző tréner
umathum@mediatorakademia.com
A szerző szakmai profilja