Miért szükséges átnézni a NAV által készített SZJA bevallási tervezetet?

Szerző(k): Joó Gabriella | 2018.04.26 | Magánszemély adózása

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által készített személyi jövedelemadó bevallási tervezetek az adóhatóság honlapján március első felétől elérhetőek az ügyfélkapun keresztül. A magánszemélyek mellett idén már az őstermelők és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek számára is rendelkezésre áll a tervezet, amennyiben az adóhatóság nyilvántartásában foglalt adatok szerint ezek a magánszemélyek az adóév során bevételt, jövedelmet szereztek. A tevékenységüket folytató egyéni vállalkozók ugyanakkor továbbra sem tartoznak ebbe a körbe.

Idén mintegy ötmillió bevallási tervezet készült, ami azonban nem jelenti azt, hogy az szja-bevallás elkészítésének terhét az adóhatóság minden esetben „levette az adózók válláról”.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az adóhatóság nem adóbevallást, hanem adóbevallási tervezetet készít, és a kettő nem ugyanaz. A bevallási tervezet tekinthető egyfajta ajánlásnak, ami segítségül szolgálhat az adóbevallási kötelezettség teljesítéséhez, felhasználható az adóbevallás elkészítéséhez, de nem minősül olyan dokumentumnak, amely minden esetben teljeskörűen tartalmazza az összes bevallandó adatot. A bevallási tervezettel egyszerűsödni látszik a személyi jövedelemadó bevallása, azonban bizonyos jövedelemtípusok esetében továbbra sem mentesít a korábbi, adózással kapcsolatos feladatok alól.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

A NAV az adófizető helyett kiszámítja ugyan a jövedelmét terhelő adót, figyelembe veszi az év közben levont adóelőlegeket és kedvezményeket, de csak az év során tudomására jutott, a nyilvántartásaiban szereplő adatok (pl. a munkáltatók, kifizetők által benyújtott havi adó- és járulékbevallások, valamint adatszolgáltatások) alapján. Ezért többféle olyan jövedelem is kimaradhat a bevallási tervezetből, amiről az adóhivatal nem tud.

A nem kifizetőtől származó bevételekről, jövedelmekről, valamint a mezőgazdasági őstermelők és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek tevékenységéhez kapcsolódóan felmerült költségekről az adóhatóságnak nincsenek információi, ezért ezek az adatok az adóbevallási tervezetben nem szerepelnek. Kimaradhat például a magánszemélynek történő ingatlan-bérbeadásból, az ingatlaneladásból, a szálláshely-szolgáltatásból, a 600 ezer forint feletti ingóvagyon értékesítéséből származó jövedelem, a külföldről származó vagy külföldön is adóztatható jövedelem.

Érdemes ellenőrizni az adókedvezményeket is, mert a bevallási tervezet csak a kifizetők/munkáltatók által bevallott adatokat tartalmazza. Amennyiben például a családi, az első házasoknak járó vagy a személyi adókedvezmény összegét a munkáltató év közben nem vette figyelembe, az végül szintén kimaradhat az adóbevallási tervezetből.

A tervezetet ki kell egészítenie például azoknak, akik tavaly több önkéntes pénztárba is fizettek, mivel nekik el kell dönteniük, hogy az adókedvezmény összegét mely pénztárakba utalja át az adóhatóság. Túlfizetés, visszajáró adó esetén pedig – amennyiben az adózó az összeg kiutalását kéri – ki kell tölteni, hogy a visszajáró adó összegét az adózó hova, milyen bankszámlaszámra vagy címre kéri visszautalni.

Célszerű tehát a NAV által elkészített tervezetet összevetni a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolásokkal, valamint kiegészíteni a hiányzó adatokkal.

Abban az esetben, ha minden megegyezik, és a magánszemély egyetért a NAV által elkészített adóbevallási tervezettel, akkor nincs további teendője. Az adóbevallási tervezet minden további adminisztráció nélkül, automatikusan hivatalos adóbevallássá válik 2018. május 22. után még akkor is, ha azt a magánszemély az ügyfélkapun keresztül nem hagyja jóvá.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy ha az adózó nem nyitja meg az ügyfélkapuját és nem nézi meg a NAV által készített adóbevallási tervezetét, május 22. után a tervezet ez esetben is „átalakul” hivatalos, végleges szja-bevallássá.

Amennyiben eltérést talál az adatokban, a bevallási tervezet a legegyszerűbben az online felületen javítható. Ügyfélkapus regisztrációval megnézheti és kényelmesen módosíthatja az elkészített bevallási tervezetet, kivéve, ha az adózó korábban már más módon benyújtotta adóbevallását.

Lényeges az is, hogy a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek mindenképpen ki kell egészíteniük vagy módosítaniuk kell a bevallási tervezetet. Ellenkező esetben a NAV által készített tervezet a bevallási határidőt követően nem válik automatikusan érvényes személyijövedelemadó-bevallássá.

Ahogy a korábbi években megszoktuk, továbbra is lehetőség van önadózóként a saját magunk által készített szja-bevallást (a „17SZJA” nyomtatványt) benyújtani az adóhatósághoz. Az önadózóként benyújtott „17SZJA” bevallás felülírja a NAV által készített bevallási tervezetet.

A tervezet javítására, kiegészítésére, elfogadására – valamint önadózóként a „17SZJA jelű” bevallás benyújtására – és az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozat leadására a határidő idén május 22.

Bár a NAV által elkészített tervezet könnyebbséget jelenthet és támpontot adhat az szja-bevallási kötelezettség teljesítéséhez, amennyiben nem csak munkáltatótól, kifizetőtől kaptunk adóköteles jövedelmet, hanem például ingatlan-bérbeadásból, szálláshely-szolgáltatásból vagy pedig külföldről származó jövedelmet is szereztünk, érdemes nagyon figyelmesen eljárni, és az adóbevallás véglegesítéséhez szakember segítségét igénybe venni.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Joó Gabriella

Joó Gabriella
Ecovis Hungary Legal
Adótanácsadó | Adószakértő
Ecovis Hungary Legal, Personal Tax Services
gabriella.joo@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja