Nárcisztikus a válási mediációban

Szerző(k): Dubravecz Gyöngyvér | 2023.04.13 | Mediáció

„Szeretnék válási mediációra jönni a nárcisztikus férjemmel.” Az utóbbi egy-két évben egyre gyakrabban hangzik el ez a mondat, amikor valaki időpontot kér mediációra. Mondhatjuk, hogy a nárcisztikusok válásának éveit éljük? Vagy csak divatjelenség kikiáltani nárcisztikusnak azt, akivel éppen szakítunk? Egyáltalán mit jelent az, ha valaki nárcisztikus? Hogyan nyilvánul meg mediációban? Milyen nehézséget okozhat? 

Régebben a közhiedelem és a kutatások szerint is a nárcisztikus személyiségzavarban szenvedők nagy része (75%) férfi volt. A mai kutatások alapján ez az arány változott, és jelenleg fele-fele a megoszlás a nemek között. Természetesen ez sem fekete-fehér. A nárcisztikus jellemvonások mindenkiben megtalálhatók, és ez teljesen egészséges. Ha ezt 1-től 10-es skálán képzeljük el, akkor a 4-es, 5-ös, 6-os rendben van. A probléma a 7-es fokozatnál kezdődik. 

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A 9-es és 10-es fokozat a valódi nárcisztikus személyiségzavar. Az ilyen emberektől a szakirodalom szerint menekülni kell, vissza se nézni, lehetőleg minden kapcsolatot megszakítani. Ezt azonban nyilván nem lehet megtenni például egy közös gyerek esetén.

A 7-es és 8-as fokozat még nem jelent személyiségzavart, de erősen megnyilvánulnak olyan nárcisztikus vonások, amelyek nagyon megnehezítik az együttélést és a válást. Itt már megjelennek a kapcsolatban a bántalmazás különböző fajtái és fokozatai, a verbális és lelki bántalmazás mindenképp. 

Hogy valaki miért marad benne huzamosabb ideig és miért házasodik meg egy erősen nárcisztikus személlyel, az egy másik téma. Ennek millió oka lehet, de mediációs ülésen nem ez a kulcskérdés. Ilyenkor inkább az a fontos, hogy a mediációs eljárásban milyen nehézséggel kell szembenéznie egy mediátornak.

Azok a viselkedési jellegzetességek, amelyek a mediáció során szembetűnőek a nárcisztikus fél részéről: az érzelmi empátia hiánya, a perspektívaváltásra való képtelenség, a másik hibáztatása, az egoizmus, a pénzcentrikusság.

Kikerülhetetlen téma válási egyezségnél a gyerektartás kérdése. Egy erősen nárcisztikus személy lehet, hogy egyáltalán nem akar fizetni, vagy ha megérti, hogy muszáj, akkor minél kevesebbet. A nárcisztikus személyiségzavarral élőknek kötődési problémájuk van, az emberek csak epizódszereplők az életükben. Ezért ha elválnak, a gyermekükhöz sem biztos, hogy nagyon ragaszkodni fognak, vagy ha mégis, abból hatalmi kérdést csinálnak. És ez meglátszik a gyerektartáshoz való hozzáállásukban is. Az empátia hiánya miatt nem érzékelik a volt párjuk vagy a gyerekük érzelmeit és szükségleteit. Etikai és érzelmi érvek helyett inkább logikai érvekkel, illetve a saját érdekeik előtérbe helyezésével lehet rájuk hatni.

A pénzcentrikusság miatt a közös vagyon megosztása sem biztos, hogy gördülékenyen fog menni. A nárcisztikus házastársra az irigység is jellemző, ezért nagyvonalúságot várni tőle illúzió. Foggal-körömmel ragaszkodni fog ahhoz, ami véleménye szerint jár neki, de inkább többet szeretne.

Egy nárcisztikus anya általában ki akarja szorítani a másik szülőt az életükből, mivel nem akarja, hogy a másik jó kapcsolatban maradjon a gyermekkel. Az anya hajlamos lehet arra, hogy manipulálja a gyermek érzelmeit, és megpróbálja ráerőltetni a saját nézeteit.

Végső soron egy nárcisztikus anya vagy apa komoly nehézségeket okozhat a válási mediáció során, mivel hajlamos lehet arra, hogy megkérdőjelezze a mediátor hatékonyságát, mereven ragaszkodjon a saját nézeteihez, csak a másikat hibáztassa. A nárcisztikus ember egyik legfeltűnőbb tulajdonsága, hogy nincs benne belátás.

A mediátor feladata az, hogy objektíven kezelje a helyzetet, ne engedje, hogy a nárcisztikus fél átvegye az irányítást. Fokozottan előtérbe kell helyeznie a gyerek szempontjait és mindig megvizsgáltatni a szülőkkel, hogy az éppen létrehozandó megállapodásuk mennyire szolgálja az ő érdekét.

Dubravecz Gyöngyvér

Dubravecz Gyöngyvér
Umathum Mediátor Iroda és Akadémia
ügyvezető | mediátor | IM által akkreditált mediátor-kiképző tréner
umathum@mediatorakademia.com
A szerző szakmai profilja