Rangsorcsere adásvételnél? Ezt érdemes tudnia!

Szerző(k): Dr. Kesseő-Balogh Péter | 2018.07.19 | Ingatlan

A jogi képviselőkön kívül nem árt, ha eladóként is tisztában vagyunk a rangsorcsere intézményével, mikor el kívánunk passzolni egy ingatlant. A kérelmek rangsorának cseréje nem minden adásvételnél fordul elő. Azoknál az ügyleteknél merül fel jellemzően, amelyeknél az ingatlanon valamilyen teher van bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásba. (jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom stb.) Az adásvételt megelőző tehermentesítésről ebben a cikkünkben írtunk. A kiindulópont, hogy a vevők alapvetően tehermentes ingatlant akarnak vásárolni, s ennek érdekében a bejegyzett terhet törölni kell az ingatlan tulajdoni lapjáról.

Az eladóknak azért érdemes tudni a rangsorcseréről, mert nem minden ügyvéd veszi a nyakába a tehermentesítés lebonyolítását, és ezért gyakran az eladóknak kell személyesen elmenniük a bankba, kormányhivatalba stb., amely esetekben nem árt, ha tudják, hogy a teher törléséhez egyáltalán papírokat szerezzenek be a jogosulttól. De miről is van szó pontosan?

A vonatkozó jogszabályok szerint nem csak a már teljesített bejegyezéseknek, hanem az adott ingatlanhoz kapcsolódóan a hatósághoz érkezett kérelmeknek is van egy rangsora. Az ingatlannal kapcsolatos beadványok hatósághoz való benyújtásukat követően kapnak egy iktatószámot, amelyet már a benyújtás napján feljegyeznek az ingatlan tulajdoni lapjára (hétköznapi nyelven széljegyre kerül a kérelem). A tulajdoni lap részeivel, köztük a széljeggyel ebben a cikkünkben foglalkoztunk. A széljegyen szereplő kérelmeket pedig a hatóság a beérkezésük sorrendjében bírálja el.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

A legtöbb rangsorcserével érintett adásvétel jellemzően akként bonyolódik le, hogy az adásvételi szerződést megkötjük, másnap benyújtjuk a földhivatalba, azzal, hogy kérjük a földhivataltól, hogy a kérelmünket a tulajdonjog bejegyzéséhez kapcsolódó engedély benyújtásáig tartsa függőben. Ezzel már a tulajdonjog bejegyzése iránti kérelem széljegyre került a tulajdoni lapon, és ezt követően veszi kezdetét az ingatlan tehermentesítésének intézése. Ha a tehermentesítéshez szükséges okiratok rendelkezésre állnak, azokat szintén benyújtjuk a földhivatalba, hogy a teher ténylegesen is törlésre kerüljön. A teher törlése iránti kérelmet azonban az adásvételt követően nyújtottuk be a hatóságoz, a hatóság pedig a kérelmek rangsorának elvére figyelemmel nem bírálhatja el először a tehermentesítés iránti kérelmet, hiszen azt az adásvételhez kapcsolódó tulajdonjog-bejegyzés iránti kérelem megelőzi, mi pedig ugye tehermentes ingatlant szeretnénk megszerezni.

E helyzet megoldására szolgál a kérelmek rangsorának cseréje iránti kérelem. E kérelemhez minden érintettnek – így a teher jogosultjának is (banknak, kormányhivatalnak stb.) – a hozzájárulása kell. Ennek formája lehet nyilatkozat, lehet megállapodás. A terhek jogosultjai alapvetően ismerik a rangsorcsere intézményét, ettől függetlenül bármilyen intézményről legyen szó, a törlési engedélyek igénylésénél mindenképpen tájékoztassuk az ügyintézőt, hogy adásvételi szerződéshez kapcsolódóan kell a törlési engedély, ami már benyújtásra került a földhivatalhoz, és kérni kell, hogy adjanak a törlési engedély mellé a kérelmek rangsorának cseréjére vonatkozó nyilatkozatot is. Amennyiben ezt a rangsorcsere-nyilatkozatot csatoljuk a törlési engedély mellé, a földhivatal ennek alapján az elbírálás során előreveszi a törlési kérelmet, és csak ezt követően fogja elbírálni a tulajdonjog-bejegyzés iránti kérelmet, amely ha megfelel a vonatkozó jogszabályoknak, akkor tehermentes ingatlan kerül a tulajdonunkba.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Kesseő-Balogh Péter

Dr. Kesseő-Balogh Péter
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Mediátor | Alapító equity partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
peter.balogh@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja