TOP 5 figyelmeztető jel, hogy a házasságod bajban van

Szerző(k): Dubravecz Gyöngyvér | 2022.09.08 | Mediáció

Egy válás nem derült égből villámcsapásként érkezik, bár sokszor az egyik fél így érzi. A váratlanság oka azonban nem a jelek hiánya, hanem a struccpolitika, az elhárító mechanizmusok, az, ha valaki nem akar szembenézni a problémákkal. Komoly figyelmeztető jelei vannak, ha egy házasságot a válás fenyeget, és jobb, ha ezeket időben észrevesszük, amikor talán még nem késő. Van, aki annyira belemerül a munkájába, a karrierje vagy a vállalkozása építésébe, hogy nem veszi észre, mennyire eltávolodott tőle a házastársa. Mediátorirodánkban számtalanszor találkoztunk olyan történettel, hogy a házaspár egyik tagja éveken át próbálta jelezni, elmondani a másiknak, figyelmeztetni, hogy baj van, hogy nem boldog a kapcsolatban, de a másik lesöpörte a témát az asztalról. Amikor pedig végre komolyan vette, már késő volt.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Összeszedtem a legfontosabb jeleket, amikre érdemes odafigyelni és időben szakemberhez, párkapcsolati mediátorhoz fordulni.

1) Beszélgetés hiánya

Amikor úgy érzed, hogy pároddal a kommunikáció a napi rutin ügyek megbeszélésére korlátozódott; ki menjen a gyerekért edzésre, mit kell vásárolni, mi lesz a vacsora stb. Éltek egy fedél alatt, de nincsenek tartalmas, hosszú beszélgetések, meghitten kettesben eltöltött órák. Páros magánynak is lehetne nevezni az ilyen házasságot.

2) Állandó kritika

Amikor úgy érzed, semmi nem jó, amit teszel, mondasz, gondolsz. Házastársad folyamatosan negatív kritikával illet, és már saját magad is elhiszed, hogy ügyetlen vagy, kétbalkezes, balfácán, ostoba, életképtelen. A folyamatos, az egész személyiséget célzó sértegetések aláássák az ember önbecsülését, kimerítik a verbális bántalmazás fogalmát. 

3) Tiszteletlenség

Amikor társad semmibe veszi a kívánságaidat, igényeidet, negatív kritikái valódi véleményét tükrözik. Ezeket gátlástalanul, mások előtt is hangoztatja, gyakran gúnyolódik, rendszeresen megalázva ezzel téged. Sokszor társul hozzá megvetés, a másik lenézése. Amikor idáig eljut egy pár, nehéz onnan a jó irányba visszafordítani a kapcsolatot.

4) Titkolózás

Amikor úgy érzed, hogy házastársad életének több területére nem enged be, titkai vannak. Lehetnek ezek titkolt szenvedélyek, kapcsolatok, ködös pénzügyi helyzet. Lehet az is, hogy egyszerűen csak távolságot tart tőled, nem avat be munkájának részleteibe, mert arra gondol, úgysem értenéd. Minél több idő telik el ilyen távolságtartó kapcsolatban, annál nehezebb újra közös témákat találni.

5) Intimitás hiánya

Amikor egy házaspár együttélése alatt nem csak ritkul, de meg is szűnik a szexuális élet, ez nagy valószínűséggel együtt jár az érzelmi eltávolodással, elhidegüléssel is. Intimitás alatt nem csak a szexualitást értjük, hanem a bensőséges, meghitt együtt töltött időt, kettesben töltött közös programokat is. 

A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE MAGYARÁZATA 2023

A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE MAGYARÁZATA 2023

Az Mt. és a Ptk. munkaviszonyra vonatkozó szabályai

Itt az utóbbi évek legjelentősebb Munka Törvénykönyve módosítása!!!

Bővített kiadás magyarázatokkal, az ítélkezési gyakorlatból vett példákkal és a Kúria joggyakorlat-elemző csoportjainak értelmezésével

Szerzők: Dr. Horváth István, Dr. Szladovnyik Krisztina
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 600 oldal
Megjelenés: 2023. március 20.

Megrendelés ITT>>

Umathum Mediátor Irodánkban gyakorlott párkapcsolati mediátorok várják a hozzánk forduló párokat. Sok válást meg lehetne előzni, ha még időben felismernék, hogy gond van a kapcsolattal, és még időben kezdenének el tudatosan odafigyelni, helyrehozni azt.

Dubravecz Gyöngyvér

Dubravecz Gyöngyvér
Umathum Mediátor Iroda és Akadémia
ügyvezető | mediátor | IM által akkreditált mediátor-kiképző tréner
umathum@mediatorakademia.com
A szerző szakmai profilja