Világörökségi területen venne ingatlant? Az állam beelőzheti!

Szerző(k): Dr. Kesseő-Balogh Péter | 2018.01.11 | Ingatlan

Általában igaz, hogy a két ünnep között, az óév utolsó napjain nem sok világrengető dolog történik – a szemfülesek azonban egy érdekes, új jogszabállyal találkozhattak a 2017. december 27. napján megjelent Magyar Közlönyben.

A 455/2017. (XII.27.) számú Kormányrendelet (Rendelet) elővásárlási jogot alapít a Magyar Állam javára világörökségi helyszíneken található több tízezer magyar ingatlanon. A Magyar Közlönyben  megtekinthető Rendelettartalmazza az eljáró hatóságokat és az eljárási szabályokat.

A Rendelet második számú melléklete tartalmazza azt a nyolc helyszínt, ahol a konkrét ingatlanok találhatók. A felsorolás szerint az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, a Budapest – Duna-partok, Budai Várnegyed és az Andrássy út, a Fertő kultúrtáji helyszín, Hollókő Ófalu és környezete, Hortobágyi Nemzeti Park, az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete, Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője, valamint a Tokaj-hegyaljai borvidék az érintett világörökségi területek.

Szerző: Dr. Horváth István, Dr. Szladovnyik Krisztina
Ár: 12.900 Ft helyett 9.900 Ft

Mit is jelent, hogy az állam elővásárlási joghoz jut a fent felsorolt ingatlanokon, és mit kell tenni az eladni szándékozó tulajdonosnak?

Az illetékes állami szerv a rendelet hatályba lépését, azaz 2017. december 27. napját követően haladéktalanul írásban keresi meg az adott terület szerint illetékes ingatlanügyi hatóságot, akik a megkeresés eredményeképpen bejegyzik az elővásárlási jogot az ingatlan-nyilvántartásba, innentől tehát mindenki számára elérhető és látható lesz a közhiteles nyilvántartásban, hogy az adott helyrajzi szám alatt található ingatlanon van-e elővásárlási joga a Magyar Államnak.

Amennyiben az érintett ingatlan tulajdonosa el szeretné adni az ingatlanát vagy ingatlanrészét, és erre vevőt is talált, mindenekelőtt az eladási ajánlatával írásban kell megkeresnie a felelős minisztert (ez tájegységek szerint változó, vagy a természet védelméért felelős miniszterhez, vagy pedig a kulturális örökség védelméért felelős miniszterhez kell fordulni), ő gyakorolja az elővásárlási jogot az állam nevében. Az elővásárlási jog gyakorlására felhívó nyilatkozatot az elővásárlási jog gyakorlásában közreműködő szervhez, de a miniszternek címezve kell benyújtani, a szerv vezetője pedig elektronikus és postai úton is felterjeszti a megkeresést a miniszterhez. A megkereséshez a tulajdonosnak a felhívó nyilatkozaton kívül csatolnia kell legalább az egyiket a következők közül: az adásvételre vonatkozó lényeges elemeket tartalmazó vételi szándéknyilatkozat, a vételi ajánlatot tett harmadik személy és a tulajdonos által jóváhagyott lényeges elemeket tartalmazó szerződéstervezet, vagy magát az adásvételi szerződést.

A miniszter a megkereséstől számított nyolc napon belül teszi meg az elővásárlásról szóló nyilatkozatot az Állam nevében, amennyiben ezen határidőn belül nem nyilatkozik, azt az elővásárlási jog gyakorlásáról való lemondásnak kell tekinteni.

Az ingatlanok részletes felsorolása rendkívül hosszú, a Magyar Közlönyben összesen 1824 (!) oldalt tesz ki. Ezen a linken azonban valamennyi érintett helyrajzi szám megtalálható, érdemes végignézni, hátha ismerős lesz valamelyik közülük. Kellemes böngészést!

INGATLANOKKAL KAPCSOLATOS ÁFA-SZABÁLYOK 2019 – Konferencia

Ingatlanszabályok alkalmazása a közösségi jog tükrében
Időpont: 2019. január 24., csütörtök
Előadók:  Dr. Csátaljay Zsuzsanna

Ár: 29.900 Ft helyett 20.930 Ft
RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Kesseő-Balogh Péter

Dr. Kesseő-Balogh Péter
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Mediátor | Alapító equity partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
peter.balogh@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja