A családi adóvisszatérítésről röviden

Szerző(k): Dr. Molnár Gergő Zsolt , Dr. Palotai-Farkas Tímea | 2021.10.07 | Minden egyéb, ami érdekelheti

Megjelent a családi adóvisszatérítésről szóló kormányrendelet, mely alapján a családi adókedvezményre jogosult magánszemélyeknek, valamint a gyermeket nevelő katásoknak, ekhósoknak, egyéni vállalkozóknak és őstermelőknek jár az adóvisszatérítés. 

Ki jogosult rá?

Az Szja törvény szerinti családi adókedvezményre jogosult 

a) az a magánszemély, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult, továbbá a jogosulttal közös háztartásban élő, családi pótlékra nem jogosult házastársa, 

b) a várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa,

c) a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek,

d) a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély, 

ha a 2021. év bármely napján családi kedvezményre jogosult, akkor is, ha a családi kedvezményt nem veszi igénybe, vagy nem ő veszi igénybe, továbbá a családi pótlékra jogosult egyéni vállalkozók, őstermelők, akik az Ekho tv. és a Katv. szerint fizetnek közterhet.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A kedvezmény mértéke

A kedvezmény összege legfeljebb a 2020. év december hónapjára a Központi Statisztikai Hivatal által a teljes munkaidőben alkalmazásban állók tekintetében közzétett nemzetgazdasági szintű bruttó havi átlagkereset tizenkétszeresének az adó 15 százaléka, ezer forintra kerekítve.

A kedvezmény összege ezer forint, ha a magánszemély összevont (az adóalap-kedvezmények levonása után megállapított) adóalapja 2021. évi adójának az adókedvezmények levonása utáni része legalább egy forint, de az ezer forintot nem éri el.

Ha egy adózó egyszerre jogosult kedvezményre magánszemélyként és vállalkozóként is, a visszatérítés összege akkor sem haladhatja meg a fenti összeget. 

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

A jogosultak többsége 2022. február 15-ig visszakapja a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját. A legtöbb jogosultnak semmilyen teendője nem lesz, a NAV automatikusan kézbesíti a visszajáró összeget a fenti időpontig. Akiknek az automatikus visszatérítéshez 2021. év végéig még semmilyen információ nem áll az adóhivatal rendelkezésére, az éves adóbevallásukban érvényesíthetik a családi adóvisszatérítést.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Molnár Gergő Zsolt

Dr. Molnár Gergő Zsolt
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gergo.molnar@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja