A csoportos létszámcsökkentés szabályai összeolvadás előtt álló cégeknél

Szerző(k): Dr. Molnár Gergő Zsolt , Dr. Farkas Tímea | 2020.01.30 | Minden egyéb, ami érdekelheti

Jogi személy más jogi személyekkel összeolvadás vagy beolvadás útján egyesülhet. Összeolvadásnál az összeolvadó jogi személyek megszűnnek, és új jogi személy jön létre, általános jogutódlás mellett. Beolvadásnál a beolvadó jogi személy szűnik meg, és általános jogutódja az egyesülésben részt vevő másik jogi személy.

Különösen összeolvadás esetén fordul elő, hogy a kettő vagy több jogelőd cég működésével összefüggő okból több munkavállaló munkaviszonyát kívánják megszüntetni. Nem minden esetben minősül azonban csoportos létszámcsökkentésnek több munkavállaló munkaviszonyának felmondása, illetve az sem mindegy, hogy az összeolvadás előtt álló cégek mikorra időzítik a csoportos létszámcsökkentést.

Csoportos létszámcsökkentésnek minősül, ha a munkáltató a döntést megelőző félévre számított átlagos statisztikai létszám szerint

  1. húsznál több és száznál kevesebb munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább tíz munkavállaló,
  2. száz vagy annál több, de háromszáznál kevesebb munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább a munkavállalók tíz százaléka,
  3. háromszáz vagy annál több munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább harminc munkavállaló

munkaviszonyát kívánja harmincnapos időszakon belül a működésével összefüggő ok miatt megszüntetni.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Tulajdonosi generációváltással megújul az Ecovis – Az új generációs tulajdonosi kör személyes történetekkel mutatkozik be

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Amíg két vagy több különálló cégről beszélünk, addig minden cég esetében külön kell vizsgálni a csoportos létszámcsökkentés feltételeit. Tehát, ha az összeolvadni szándékozó egyik cégben a munkavállalói létszám húsz főnél kevesebb, akkor nem alkalmazható rá a csoportos létszámcsökkentés. Amennyiben a másik munkáltatónál van huszonöt munkavállaló, akkor ott már tíz fő felmondása csoportosnak számít, a harmadik cégben pedig száz munkavállaló esetén tíz fő felmondása a működésre hivatkozással ugyancsak csoportos létszámcsökkentés.

Amennyiben a cégek összeolvadnak, akkor a döntést megelőző félévre számított átlagos statisztikai létszámot az egyes cégek vonatkozásában összevontan kell kezelni, és azok összege alapján kell megállapítani a csoportos létszámcsökkentés feltételeit.

Megfontolandó, hogy a munkáltató mikorra időzíti a csoportos létszámcsökkentés végrehajtását. Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor az összeolvadást követően a létszámok összeadódnak, és ennek figyelembevételével kell vizsgálni, hogy a leépítés eléri-e a csoportos létszámcsökkentés mértékét.

Fontos hangsúlyozni ugyanakkor, hogy ha már folyamatban van az összeolvadás, és utólag bebizonyosodik, hogy a munkáltató kijátszotta a csoportos létszámcsökkentés szabályait, a munkavállaló ezzel szemben jogorvoslatot kereshet.

INGATLANÜGYEK JOGI GYAKORLATA E-learning

Ingatlanközvetítés, Ingatlantranzakciók adó- és illetékvonzatai, Termőföld tulajdonjogának megszerzése és a földhasználat, Társasházi tetőtér beépítések jogi problematikája
Videókonferencia (Videók hossza: 556 perc)

Oktatók: Dr. Jean Kornél, Dr. Kálmán Kinga, Dr. Zalavári György
ÜGYVÉDEK: 8 kreditpont!!!
Ár: 21.900 Ft + áfa helyett 17.900 Ft + áfa

Részletek, jelentkezés >

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Molnár Gergő Zsolt

Dr. Molnár Gergő Zsolt
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gergo.molnar@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja