A felmondás korlátai megbízási szerződés esetén

Szerző(k): Dr. Jean Kornél | 2018.10.11 | Cégjog

Az életünket átszövik az adásvételi, megbízási, vállalkozási, avagy szolgáltatási szerződések, és a hétköznapok során általában vajmi keveset gondolkodunk azon, hogy éppen milyen megállapodást kötöttünk.

Jelen cikk nem is vállalkozik a különféle szerződéstípusok bemutatására, elhatárolására, tekintve, hogy ez utóbbival sokszor még a bíróságoknak is meggyűlik a baja.

Általánosságban azonban elmondható, hogy megbízási szerződést kötünk minden olyan esetben, amikor a felek megállapodása valamilyen feladat ellátására irányul ellenérték fejében, és a hangsúly a feladat ellátásán, nem pedig valamilyen eredmény létrehozásán van. (Utóbbi esetben ugyanis inkább a vállalkozási szerződés szabályai irányadóak.)

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A megbízás egy viszonylag „laza” szerződéses kapcsolat, amely lehetővé teszi a feleknek, hogy abból egyoldalúan, viszonylag fájdalommentesen kiszálljanak – tekintve, hogy azt a Ptk. alapján mind a megbízó, mind pedig a megbízott bármikor megszüntetheti.

Természetesen vannak olyan esetek, amikor ilyen módon nem lehet kilépni még egy megbízási szerződésből sem, ezért a jogszabály azt is rögzíti, hogy amennyiben a megbízó mondja fel a szerződést, köteles helytállni a megbízott által már elvállalt kötelezettségekért, a megbízottnak pedig arra kell ügyelnie, hogy a felmondás ne alkalmatlan időben – pl. túl rövid felmondási idővel – történjen, vagyis a megbízó is gondoskodni tudjon az ügy további ellátásáról.

A megbízási szerződésnél tehát a jogalkotó tág teret ad annak, hogy a felek egyoldalún megszüntessék azt, sőt ennek jegyében – ritka kivételként – még azt is rögzíti, hogy a felmondási jog kizárása vagy korlátozása semmis!

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

Itt is van azonban egy apró, ámde indokolt distinkció, ugyanis léteznek és egyre gyakrabban fordulnak elő olyan szerződéses kapcsolatok, ahol egyik fél sem érdekelt abban, hogy a szerződést a másik fél kénye-kedve szerint felrúgja, még akkor sem, ha egyébként a jogszabály előírásai alapján ügyelnie kell a másik fél felé történő megfelelő helytállásra, vagy arra, hogy a felmondás ne alkalmatlan időben történjen.

Éppen ezért a jogszabály úgy fogalmaz, hogy tartós megbízási jogviszony esetén a felek megállapodhatnak a felmondás jogának korlátozásában és kiköthetik, hogy meghatározott idő előtt a rendes felmondás nem gyakorolható.

Ez ha – lefordítjuk – azt jelenti, hogy a felek mégis megegyezhetnek abban, hogy bizonyos ideig a folyamatos jogviszony nem mondható fel, vagyis ezen időre a felmondás jogát gyakorlati értelemben kizárhatják.

Folyamatos megbízási jogviszonyról van szó például akkor, amikor a szerződés értelmében a megbízott hosszabb időre kíván megbízotti tevékenységet biztosítani a megbízó részére, ami a megbízott részére természetszerűleg huzamos időn át való foglalkoztatást jelent.

Ezekben az esetekben tehát a felmondási jog korlátozható, és ez történhet akár hosszabb felmondási idővel, vagy akár azzal, hogy feltételekhez kötik, sőt arra is van mód, hogy bizonyos ideig a felek egyáltalán ne is gyakorolhassák azt.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Jean Kornél

Dr. Jean Kornél
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Irodavezető equity partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
kornel.jean@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja