A hulladékgazdálkodás és a büntetőjog

Szerző(k): Dr. Bihary Ákos LL.M. | 2020.06.18 | Környezetvédelem és hulladékgazdálkodás

Számos blogcikkben foglalkoztunk már a hulladékgazdálkodás előírásaival, ezen belül a közigazgatási szankciórendszerével, de nem esett még szó arról, hogy súlyosabb esetben a hulladékgazdálkodási előírások megsértése büntetőjogi szankciót is vonhatnak maguk után.

A büntetőjogi tényállás pontos elnevezése a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése.

A tényállás szerint

  1. arra a célra hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot elhelyez,
  2. engedély nélkül vagy az engedély kereteit túllépve hulladékgazdálkodási tevékenységet, illetve hulladékkal más jogellenes tevékenységet végez,

bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A büntetés súlyosabb, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha bűncselekményt a hulladékról szóló törvény szerinti veszélyes hulladékra követik el.

Aki azonban a bűncselekményt gondatlanságból követi el, vétség miatt egy évig, veszélyes hulladék esetében két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A veszélyes hulladék bekategorizálása az egyszerűbb, figyelemmel arra, hogy azzal kapcsolatosan a büntető törvénykönyv a hulladéktörvényre utal vissza. A hulladéktörvény szerint pedig veszélyes hulladék az olyan hulladék, amelyik a hulladéktörvény 1. mellékletben meghatározott veszélyességi jellemzők legalább egyikével rendelkezik.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A nem veszélyes hulladékok esetében azonban a büntetőjog a hulladéktörvénytől eltérő fogalmat alkalmaz.

Mint bizonyára tudjuk, a hulladéktörvény szerint hulladék bármely anyag vagy tárgy, amelytől birtokosa megválik, megválni szándékozik vagy megválni köteles.

Ezzel szemben a büntetőjog egy szűkítő értelmezést tesz magáévá.

A büntető törvénykönyv alkalmazásában hulladék mindaz, amit a hulladékról szóló törvény hulladéknak minősít, ha alkalmas az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő vagy azok összetevői, illetve élő szervezet egyedének veszélyeztetésére.

Vagyis a nem elegendő, hogy valami a hulladéktörvény szerint hulladéknak minősüljön, további fogalmi elemként figyelembe kell venni azt is, hogy alkalmas legyen a felsorolt kategóriák veszélyeztetésére. Az olyan hulladék tehát, ami a hulladéktörvény fogalmi előírásának megfelel, de nem alkalmas meghatározott vonatkozásban veszélyeztetésre, nem képezheti alapját büntetőjogi felelősség megállapításának.

A veszélyeztetésre való alkalmasság jellemzően szakkérdésnek minősül.

Mindezek ellenére ismételten óva intünk mindenkit attól, hogy hulladékgazdálkodási téren bármilyen szabálytalanságot kövessen el, mert a közigazgatási szankciók súlyosak és fájdalmasak lehetnek.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Bihary Ákos LL.M.

Dr. Bihary Ákos LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
akos.bihary@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja