A járvány megy – az online mediáció marad

Szerző(k): Dubravecz Gyöngyvér | 2020.06.18 | Mediáció

Szinte már közhelynek számít, hogy a COVID-19 mennyire megváltoztatta az életünket. Aki csak tehette, home office-ban folytatta munkáját, nem volt kivétel ez alól a mediátor szakma sem.

Hamar megtalálta mindenki a neki szimpatikus platformot, és az online térben zajlott mediációk a vártnál sikeresebbek és keresettebbek lettek.

Az ügyfeleknek is kényelmes volt, hogy nem kellett utazniuk, parkolóhelyet keresniük, időt nyertek. Nem volt gond a fizikai távolság és sokan még annak is örültek, hogy a másik féllel nem kell egy légtérben egyezkedniük.

A bíróságok is alkalmazkodtak a kialakult helyzethez, a perfelvételi tárgyalás mellőzésével, online ügyindítás és online ügyintézés lehetőségével, papír alapú előkészítéssel, konferenciabeszélgetés keretében lefolytatott bontóperi tárgyalással. Bevezették a hét napos iratkarantént is.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Válási ügyekben kifejezetten felértékelődött az előzetes mediátori egyezség. Mediátori megállapodás alapján a bíróság a felek egyezségét tárgyaláson kívül jóváhagyhatta.

A COVID-19 alaposan átformálta a szemléletünket. Azok a mediátorok, akik idegenkedtek az online platformok használatától, előbb szükségszerűségből, azután már egyre inkább kényelemből megtanulták használni és kihasználni ezeket a lehetőségeket.

Ha az élet citrommal kínál, csinálj belőle limonádét!

Úgyhogy alkalmazkodtunk a helyzethez és új kompetenciára tettünk szert.

Voltak ügyfeleink között veszélyhelyzet alatt különköltözött házaspár, gazdasági vitában lévő ügyvezetők, akik amúgy sem találkoztak volna szívesen egymással, és persze olyan párok is, akiknek pont a kényszerű összezártság okozott válságot. Volt, hogy a gyermekétől különélő szülő kapcsolattartását sikerült online mediációban rendezni a karantén idejére.

Most, amikor az élet lassan visszarendeződik a járvány előttire, teljesen természetesen hangzik a kérdés új ügyfelek bejelentkezésénél, hogy online mediációra gondoltak-e vagy személyesen jönnének az irodánkba.

A veszélyhelyzet egyik nagy tanulsága mediátor szempontból az, hogy az online mediációnak három fontos előnye van a személyes mediációval szemben:

  • kényelmes: nincs helyhez kötöttség, lehet otthonról vagy bárhonnan, ahol az internet biztosított,
  • időtakarékos: nincs utazási idő és költség, lényegtelen a távolság, külföldi tartózkodás sem probléma,
  • elkerülhető a személyes találkozás: hiszen előfordulhat, hogy az egyik ügyfél vagy mindkettő kényesnek találná azt.

Az online mediáció nem fogja kiváltani a személyest, hiszen egy személyes beszélgetésnek más a varázsa, eszköztára, közvetlenebb tud lenni a hangulat, de jó kiegészítő lehetőség, választási alternatíva, és bizonyos ügyeknél teljes értékű tud lenni.

Az online mediáció velünk marad a mindennapjainkban.

Dubravecz Gyöngyvér

Dubravecz Gyöngyvér
Umathum Mediátor Iroda és Akadémia
ügyvezető | mediátor | IM által akkreditált mediátor-kiképző tréner
umathum@mediatorakademia.com
A szerző szakmai profilja