A kereskedelmi gázolaj jövedéki adójának visszaigényléséről

Szerző(k): Dr. Jean Kornél , Dr. Vizsy Gábor | 2024.01.25 | Minden egyéb, ami érdekelheti

A fuvarozók képviselőivel folytatott párbeszéd eredményeként a Gazdaságfejlesztési Minisztérium javaslatára a Kormány arról döntött, hogy újabb intézkedésekkel segíti a stratégiai jelentőségű ágazat szereplőinek megerősödését, ezáltal a magyar árufuvarozásban tevékenykedő vállalkozások versenyképességének további növelését.

Az intézkedések közül az egyik a kereskedelmi gázolaj után visszaigényelhető jövedéki adó mértékének ugrásszerű növelése. 2023. november 30-án a Magyar Közlöny 171. számában hirdették ki a 2023. évi őszi adócsomagot, mely egyebek mellett módosította a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvényt.

A módosítás értelmében a 2024. január 1-től a közúti fuvarozásban literenként 10 forintra emelkedett (3,5 forintról) a kereskedelmi gázolaj után visszaigényelhető jövedéki adó mértéke.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A visszaigénylés egyik feltétele, hogy a visszaigénylés kizárólag az ún. kereskedelmi gázolaj után lehetséges. A jövedéki adóról szóló törvény értelmében a kereskedelmi gázolaj olyan gázolaj, amelyet

  • ellenszolgáltatás fejében vagy saját költségre kizárólag közúti árufuvarozásra szolgáló, legalább 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjárművel vagy nyerges járműszerelvénnyel (nyerges vontatóval) végzett közúti árufuvarozáshoz, vagy
  • akár menetrendszerű, akár nem menetrendszerű forgalomban, a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló miniszteri rendeletben meghatározott M2 vagy M3 kategóriába tartozó gépjárművel végzett személyszállításhoz használnak fel.

Az adó visszaigénylésére a fentiekben meghatározott járművek üzembentartója vagy bérlője jogosult az üzemanyagtöltő-állomáson üzemanyagkártyával megvásárolt vagy a belföldi telephelyén üzemanyag-tárolásra rendszeresített üzemanyag-tankoló automatával ellátott tartályból elektronikus mérőeszközön keresztül betöltött kereskedelmi gázolaj után.

A Kormány az intézkedés kapcsán azt várja el a hazai fuvarozóktól, hogy a magyar áruk szállításához szükséges üzemanyagot itthon tankolják gépjárműveikbe.

A fuvarozókat érintő további újdonság, hogy 2024. január 28-án lép hatályba a közúti árutovábbítási szerződésekről szóló 120/2016. (VI. 7.) Korm. rendelet módosítása, melynek értelmében egymást követő fuvarozók által végzett fuvarozás esetén a feladó által igénybe vett fuvarozó további legfeljebb egy fuvarozó alvállalkozót vehet igénybe az adott fuvarmegbízás elvégzésére. Azonban lényeges, hogy a rendelet megengedi, hogy a szerződő felek majd ettől eltérően állapodjanak meg.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Jean Kornél

Dr. Jean Kornél
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Irodavezető equity partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
kornel.jean@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja