A megismételt közgyűlés szabályai a társasházban

Szerző(k): Dr. Jean Kornél , Dr. Garadnai Tibor | 2022.11.03 | Minden egyéb, ami érdekelheti

A társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény (a továbbiakban: Tht.) szabályai szerint megismételt közgyűlést két esetben kell tartani. Erre főszabály szerint akkor kerül sor, ha az összehívott közgyűlés határozatképtelen, mert azon a tulajdoni hányadok többsége nem képviselteti magát. 

Másrészt akkor is sor kerülhet a megismételt közgyűlésre, ha a levezető elnök a közgyűlést annak határozatképtelenné válása miatt berekeszti. Ez akkor történik, ha a megkezdésekor még határozatképes közgyűlés alatt egyes tulajdonostársak távoznak, ezért a közgyűlés határozatképtelenné válik. Ez kiderül, mert a határozatképességet minden egyes napirendi pontról történő szavazást megelőzően külön-külön ellenőrizni kell.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A megismételt közgyűlést kétféleképpen lehet összehívni. 

Általánosnak az tekinthető, hogy a megismételt közgyűlés időpontját, helyét és napirendjét már az eredeti közgyűlési meghívó tartalmazza az eredeti közgyűlés határozatképességétől függő feltétellel. A meghívó tehát maga utal arra, hogy a határozatképtelen, illetve azzá váló közgyűlés mely időpontban kerül megismétlésre.

Arra is lehetőség van, hogy a megismételt közgyűlést külön meghívóval hívja össze a közös képviselet. 

Az összehívásra és a meghívó tartalmára az általános szabályok irányadóak, két eltérés azonban van:

Egyrészt a megismételt közgyűlést az eredeti közgyűlés időpontjától számított tizenöt napon belül meg kell tartani. Természetesen a meghívó elküldése és a közgyűlés időpontja közt ez esetben is el kell telnie a Tht. 33. § (2) bekezdésében írt nyolc napos időköznek.

Emellett a megismételt közgyűlés meghívójában utalni kell arra, hogy a megismételt közgyűlés a jelenlevők tulajdoni hányadára tekintet nélkül határozatképes, valamint arra is, hogy azon döntéseknél, amelyeknél a törvény a tulajdonostársak tulajdoni hányada alapján számított meghatározott arányát követeli meg a határozat elfogadásához, ennek hiányában nem hozható határozat a megismételt közgyűlésen.

A megismételt közgyűlés napirendje azonos kell, hogy legyen az eredeti közgyűlés napirendjével, illetve a közgyűlés berekesztése esetén a berekesztését követően fennmaradó napirenddel. A meghívóból ennek egyértelműen ki kell derülnie, akkor is, ha az eredeti közgyűlési meghívóval kerül összehívásra a megismételt közgyűlés.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

A megismételt közgyűlés a hatályos szabályok szerint akár az eredeti közgyűlés napján is megtartható, ha ezt a szervezeti-működési szabályzat nem tiltja. Ez a szabály a Tht. 2009. évi átfogó módosítása során került a törvénybe, és a jogalkotó e módosítással hosszas jogi vita végére tett pontot az eredetivel azonos napon tartott közgyűlés jogszerűsége kapcsán.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Jean Kornél

Dr. Jean Kornél
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Irodavezető equity partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
kornel.jean@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja