A szomszéd kertje mindig zöldebb, avagy mi illet meg engem a szomszéd kertjéből?

Szerző(k): Dr. Jean Kornél , Dr. Török Ingrid | 2020.01.16 | Minden egyéb, ami érdekelheti

Előző cikkünkben arról értekeztünk, hogy az ingatlanunk tulajdonjogából eredő jogosultságok és kötelezettségek meddig terjednek ki vertikális irányban. Jelen cikkünkben arra adunk választ, hogy horizontális irányban milyen szabályok vonatkoznak. Így szó lesz például arról, hogy kinek a kötelezettsége a kerítés létesítése, mi a teendő, hogyha a szomszéd ingatlanon ültetetett növény ágai, gyökerei átnyúlnak vagy terményei áthullnak a saját telkünkre, valamint mi a sorsa az ún. tilosban talált állatnak.

A fenti jogosultságokat és kötelezettségeket összefoglaló néven szomszédjogoknak nevezzük, melyet a Polgári törvénykönyv (a továbbiakban: Ptk.) és a szomszédjogok és a tulajdonjog korlátainak különös szabályairól szóló törvény szabályoz.

Kerítés elhelyezése

A szomszédos ingatlanok elválasztására szolgáló kerítés, mezsgye vagy növény létesítése alapvetően az ingatlantulajdonosok közös feladata. A fenntartással és létesítéssel kapcsolatos költségek az ingatlantulajdonosokat jogszabályban vagy megállapodásuk szerint, ennek hiányában pedig a határolt földhosszúság arányában terhelik.

Átnyúló növények

Abban az estben, hogyha a szomszédos ingatlanok határain helyezkedik el a növény és valamelyik ingatlan rendes használatát akadályozza, illetve kárt okoz, vagy annak veszélyével fenyeget, az ingatlan tulajdonosa kérheti, hogy azt közös költségen távolítsák el.

Az ingatlan tulajdonosa jogosult eltávolítani az áthajló ágakat és gyökereket, melyek az ingatlan rendes használatát akadályozzák, ha azokat a növény tulajdonosa felhívás ellenére sem távolította el.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Lehulló termények

A lehulló terményekkel kapcsolatban összefoglalóan elmondható, hogy amennyiben azt a növény tulajdonosa elmulasztotta felszedni, akkor szabadon felszedhető. Abban az esetben, ha a szomszédos telekre esett, a szomszédos telek tulajdonosát illeti, ha közterületre esett, azt bárki szabadon felszedheti. A két szomszédos ingatlan határmezsgyéjén elhelyezkedő növény terménye mindkét ingatlantulajdonost egyenlő arányban illeti meg.

Tilosban talált állat

Tilosban, azaz saját telken talált idegen állat vonatkozásában, ha ismert az állat tulajdonosa, felszólítható, hogy az állaltot szállítsa el és az általa okozott kárt térítse meg.

Abban az esetben, hogyha az állat tulajdonosa nem ismert, a Ptk. találásra vonatkozó szabályait kell alkalmaznunk, melyről ebben a cikkünkben olvashatnak bővebben.

Más szabályok vonatkoznak a kirepült méhrajra, ugyanis, hogyha azt a tulajdonosa két napon belül nem fogja be, azon birtokbavétellel (tehát befogással) bárki tulajdonjogot szerezhet.

Földtámasz joga

A tulajdonos nem foszthatja meg a szomszédos épületet a szükséges földtámasztól anélkül, hogy más megfelelő rögzítésről ne gondoskodnék.

Szomszédos telek igénybevétele

A tulajdonos köteles engedélyezni a földjére való belépést, ha arra közérdekű munkálatok elvégzése, állatok befogása, az áthajló ágak gyümölcsének összegyűjtése, az ágak és gyökerek eltávolítása céljából vagy más fontos okból szükség van. A tulajdonosnak ezért kártalanítás jár.

A tulajdonos a szomszédos földet kártalanítás ellenében használhatja, ha ez a földjén való építkezéshez, bontási, átalakítási vagy karbantartási munkálatok elvégzéséhez szükséges.

Amennyiben Önnek is vitája támadna szomszédjával, vagy egyébként egy konkrét esettel kapcsolatban kérdése merülne fel, keresse bátran az ECOVIS HUNGARY LEGAL csapatát! Készséggel állunk rendelkezésére.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Jean Kornél

Dr. Jean Kornél
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Irodavezető equity partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
kornel.jean@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja