Adatvédelem a társasházban

Szerző(k): Dr. Zalavári György LL.M. | 2022.09.29 | Adatvédelem

A GDPR hatálybalépése óta az életünk mindennapjaivá vált az adatvédelem fogalma, szinte bármilyen szolgáltatóhoz fordulunk, a kapcsolatfelvétel legelső lépése az, hogy hozzájárulunk az adataink kezeléséhez. De nemcsak a gazdasági társaságok, hanem egy társasház életében is meghatározó az adatvédelem, hiszen Magyarországon a társasházakban főleg természetes személyek jelentik a tulajdonosok körét. Fontos tudni, hogy a gazdasági társaságok adatai kapcsán az adatvédelem rendelkezései nem alkalmazandóak, ezek a nyilvános információk bárki számára elérhetőek, velük kapcsolatban inkább az üzleti titok szabályai lehetnek érdekesek.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Milyen személyes adatok kezelése merül fel egy társasházban? 

Nyilvánvaló, hogy a magánszemély tulajdonosok természetes azonosító adatai, amelyek a társasházi alapító okiratban minden más tulajdonostárs számára megismerhetőek, mindenképpen a védendő személyes adatok körébe tartoznak. Ide sorolhatjuk azokat a kapcsolattartási adatokat is, amelyekkel telefonon vagy emailben kommunikálnak egymással a tulajdonosok, hiszen ezek harmadik személyek számára nem ismert, védendő információt jelentenek.

A társasház közös képviselője ezen adatokon túl rendelkezik a tulajdonostársak bankszámlaadataival is, amelyek manapság szintén kiemelten érzékeny információnak minősülnek.

Számos társasházban működtetnek a közös helyiségekben, lépcsőházakban vagy a társasház kertjében a vagyon- és személyi biztonság érdekében kamerákat. A kamerák használata kiemelt adatvédelmi témának minősül, a társasházak tulajdonosi közösségének feltétlenül ki kell alakítani a megfelelő használati és szabályrendszert, mielőtt ilyen berendezéseket installálnak az ingatlanuk területén.

De mit is kell tenni a tulajdonostársaknak annak érdekében, hogy az irányadó adatvédelmi előírásoknak megfeleljenek?

Dr. Zalavári György adatvédelmi szakjogász rámutat arra, hogy a társasházak adatvédelmi dokumentációját a közgyűlésnek kell elfogadnia, és ennek kivonatát, az adatkezelésre vonatkozó lényegi információkat a társasház területén úgy kell elhelyezni, hogy azok már az ingatlanban történő belépéskor mindenki számára megismerhetőek legyenek.

Az sem kizárt, hogy egy kiemelten sok albetétet és ezzel jelentős számú tulajdonost magába foglaló társasháznál akár adatvédelmi tisztviselőt is választani kell a törvény alapján – nagymértékű személyes adat kezelése esetén ez előírás.

Amennyiben kérdései merülnek fel a társasház adatkezelésével összefüggésében, keresse adatvédelmi szakjogász kollégánkat, Dr. Zalavári György ügyvédet, aki készséggel áll rendelkezésére.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Zalavári György LL.M.

Dr. Zalavári György LL.M.
Ecovis Zalavári Legal Hungary
Ügyvéd | Mediátor | Adatvédelmi szakjogász
Ecovis Zalavári Ügyvédi Iroda
gyorgy.zalavari@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja