Átvehetem az adósom ingatlanát a végrehajtásban?

Szerző(k): Dr. Jean Kornél | 2017.11.09 | Ingatlan

Kevesen tudják, hogy az ingatlanra vezetett végrehajtási eljárásban a végrehajtást kérőnek lehetősége van arra, hogy a második sikertelen árverést követően „átvegye” az ingatlant az ingatlan becsértéke 50%-nak, lakóingatlan esetében a becsérték 70%-nak, illetve fogyasztóval kötött szerződésen alapuló követelés esetében pedig a becsértéknek megfelelő átvételi ár ellenében.

A második árverés sikertelenségének tényéről a végrehajtó 15 napon belül értesíti a végrehajtást kérőt és 15 napos határidőt biztosít a részére az átvételre vonatkozó nyilatkozat megtételére. Persze amennyiben több végrehajtást kérő van, akkor elektronikus átvételi eljárásra kerül sor, ahol ugyanúgy licitálni lehet és a legmagasabb átvételi ajánlattal lehet az ingatlant átvenni.

Amennyiben eredményes ingatlan átvételi eljárásra kerül sor, az átvételi ár 50%-nak megfelelő összeget a végrehajtást kérő beszámíthatja követelésébe. Az átvételi ár fennmaradó 50%-át, illetve, ha a követelésének összege nem éri el az átvételi ár 50%-át sem, akkor az 50%-ig terjedő különbözetet is köteles befizetni a nyertes végrehajtást kérő, amelyből a végrehajtási költségek és a többi végrehajtást kérő követelésének kielégítését követően, utolsóként részesülhet.

Szerző: Dr. Horváth István, Dr. Szladovnyik Krisztina
Ár: 12.900 Ft helyett 9.900 Ft

Az átvételi ár feléig terjedő összegű követeléssel rendelkező hitelezők esetében ez nem jelent változást a jelenlegi helyzethez képest, ők továbbra is teljes követelésüket beszámíthatják, a jogszabály kizárólag azokat korlátozza, akik nagyobb összegű követeléssel rendelkeznek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha például egy lakóingatlan becsértéke 20 millió forint, amelyet alapesetben a becsérték 70%-nak megfelelő, azaz 14 millió forint átvételi ár ellenében lehet átvenni, és a végrehajtást kérő követelése is 14 millió forint, akkor a végrehajtást kérő az átvételi ár 50%-nak megfelelő összeget, azaz 7 millió forintot tud beszámítani.

Az átvétel intézményének célja elsősorban az, hogy az értékesíthetetlen ingatlanok esetében is biztosítson – legalább a hitelezők egy részének – belátható időn belüli megtérülést, és amennyiben egy végrehajtást kérő van, ő licitálás nélkül is, az átvételre vonatkozó nyilatkozatával, és követelése beszámításával meg tudja szerezni az ingatlant.

Végrehajtással kapcsolatosan forduljon bizalommal az Ecovis Hungary Legal jogi szakértőihez!

INGATLANOKKAL KAPCSOLATOS ÁFA-SZABÁLYOK 2019 – Konferencia

Ingatlanszabályok alkalmazása a közösségi jog tükrében
Időpont: 2019. január 24., csütörtök
Előadók:  Dr. Csátaljay Zsuzsanna

Ár: 29.900 Ft helyett 20.930 Ft
RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Jean Kornél

Dr. Jean Kornél
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Irodavezető equity partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
kornel.jean@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja