Az ellentmondó adatokat tartalmazó fizetési megbízás

Szerző(k): Dr. Molnár Gergő Zsolt | 2021.11.25 | Minden egyéb, ami érdekelheti

Egy nemrég született Pénzügyi Békéltető Testületi döntés értelmében jogosan tagadta meg a bank egy külföldre történő fizetési megbízás teljesítését, arra hivatkozással, hogy a megbízás ellentmondásos adatokat tartalmazott.

A döntés azért tűnik érthetetlennek, mert közismert tény, hogy ha banki utalást kezdeményezünk, akkor elegendő helyesen megadni a kedvezményezett bankszámlaszámát, vagy az unión belül használatos ún. IBAN számot, ami gyakorlatilag egy egységes felépítésű bankszámlaszám. Az utalásoknál néha történnek elírások a bankszámlaszámban, és ilyenkor hiába írjuk be helyesen a címzett nevét, az utalást ennek ellenére a bank a bankszámlaszám alapján teljesíti, és nem fogja jelezni a hibát. Jogszabályi háttere az utalásnak a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. évi LXXXV. törvény, mely fizetési megbízásként definiálja azt, amikor a fizető fél a pénzforgalmi szolgáltatója részére fizetési művelet teljesítésére adott megbízást. A pénzügyi fogyasztói jogvitákban ezeknél a megbízásoknál a fent említett hibás számlaszám okozza a legtöbb problémát, hiszen az utalást a hibásan megadott, de egyébként létező számlaszámra is teljesíti a bank, függetlenül attól, hogy milyen nevet írunk a kedvezményezetthez. 

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Vannak azonban olyan esetek, amikor a helyes számlaszám ellenére mégis megtagadja a bank az utalást. Tipikusan ilyen eset, amikor nemzetközi utalásnál olyan mezőt töltünk ki hibásan vagy ellentmondóan, amit a banknak figyelembe kell vennie. Ezekre az esetekre a bankok előre fel is hívják a figyelmet az ÁSZF-ben. Tehát mégis vannak olyan mezők az utalásnál, amiket igenis figyelembe kell vennie a banknak, függetlenül attól, hogy milyen IBAN számot írunk.

A pénzforgalmi jogszabály előírásainak nem megfelelő módon kiállított és benyújtott fizetési
megbízások teljesítését tehát a bank jogosult visszautasítani. Általában ez úgy jelenik meg az ÁSZF-ben, hogy a hiányosan vagy helytelenül, továbbá érthetetlenül vagy ellentmondásosan megadott megbízást a bank nem fogadja el teljesítésre. 

Visszatérve az eredeti problémához, a belföldi utalásokkal ellentétben a külföldre történő utalások esetében a bank nem tudja ellenőrizni a célszámlaszámot, hogy az valóban élő-e, azonban a kedvezményezett bank létezését igen, és ha egy ilyen utalásnál valaki swift kódot is megad, akkor a kedvezményezett bank swift kódját ellenőrizni tudja a bank. Ha valaki az utalásnál a banknak szóló közleményben feltünteti a swift kódot, azonban az hibás, akkor a bank megtagadja az utalást. Tehát létezhetnek olyan esetek, amikor jogosan tagadja meg a bank az utalás teljesítését arra hivatkozással, hogy ellentmondó adatokat tartalmaz.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Molnár Gergő Zsolt

Dr. Molnár Gergő Zsolt
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gergo.molnar@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja