Az ügyvédek is lehetnek ingatlanközvetítők?

Szerző(k): Dr. Zalavári György LL.M. , Dr. Pál Gergely Csaba | 2019.08.15 | Ingatlan

Az ingatlanárak dinamikus emelkedésének és az ingatlanpiaci helyzet fellendülésének köszönhetően újra sok vállalkozó számára vált vonzóvá az ingatlanközvetítői tevékenység. Ennek a szakmának a folytatásához is megvannak a jogszabályokban rögzített előírások, így az ingatlanközvetítői tevékenység a szükséges előfeltételek nélkül nem végezhető. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy vajon az ügyvédek is végezhetnek-e ingatlanközvetítői tevékenységet vagy számukra ez a lehetőség nem megengedett.

Először is tisztázzuk, hogy mit is értünk ingatlanközvetítői szolgáltatás alatt. Ingatlanközvetítői tevékenység alatt az üzletszerűen – nyereség elérése érdekében rendszeresen, gazdasági kockázatvállalás mellett – végzett gazdasági tevékenységet értjük, amely többek között az alábbi tevékenységekre terjed ki:

a) az ingatlanok adásvételének és cseréjének közvetítése,
b) a lakások és a nem lakás céljára szolgáló helyiségek, telkek bérlete és tulajdona cseréjének közvetítésével,
c) a feladatok ellátása érdekében az ingatlanok felkutatása és azok forgalmi értékbecslése, valamint
d) az ügyletek lebonyolításához szükséges dokumentációk és okiratok beszerzése és előkészítése.

Aki ingatlanközvetítői tevékenységet kíván folytatni, annak az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatósághoz bejelentést kell tenni, illetve a hatóságnak nyilvántartásba kell vennie. A hatóság csak azokat a bejelentőket veszi nyilvántartásba, akik rendelkeznek ingatlanközvetítői OKJ-s szakmai képesítéssel, továbbá megfelelnek a 1993. évi LXXVIII. törvényben (a továbbiakban: Lakástörvény) és az ennek felhatalmazása alapján kiadott 499/2017. (XII. 29.) Korm. rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek. A Lakástörvény 64/C. § (5) bekezdése rögzíti, hogy az ügyvédek – tekintettel feltehetően az ingatlanjogra vonatkozó széles körű ismereteikre és az ingatlanügyletekben felhalmozott tapasztalataikra – külön szakképesítés nélkül is végezhetnek ingatlanközvetítési tevékenységet.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Ingatlanközvetítői tevékenységet az ügyvédek az ügyvédi tevékenységről szóló 2017. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ügyvédi tv.) rendelkezése alapján is végezhetnek a fent említett ingatlanközvetítői OKJ-s szakmai képesítés nélkül. A jogszabály szerint ez egy úgynevezett kiegészítő ügyvédi tevékenység, amelyet az ügyvédek a klasszikus ügyvédi feladataik mellett elláthatnak.

Annak az ügyvédnek, aki kiegészítő jelleggel ingatlanközvetítői tevékenységgel akar foglalkozni, nem csak az ügyvédi tevékenység gyakorlásához szükséges, jogszabályokban meghatározott feltéteknek, hanem az ingatlanközvetítői tevékenységre irányadó jogszabályokban foglalt előírásoknak is meg kell felelnie.

Megjegyezzük továbbá, hogy az Ügyvédi törvény egyik fontos előírása az ügyvédek számára, hogy ugyanazon ügyfél számára, egyidejűleg, azonos tranzakcióban klasszikus ügyvédi és ingatlanközvetítői tevékenység nem végezhető. Ennek a rendelkezésnek a célja, hogy kizárja azt az esetet, hogy az eljáró ügyvéd a klasszikus ügyvédi tevékenysége során megszerzett információk birtokában befolyásolja az ügyfelet az ingatlanközvetítői tevékenysége során. Ha azonban az ügyfél kifejezetten írásban hozzájárulását adja, akkor az ingatlanközvetítői tevékenységet végző ügyvéd helyett a klasszikus ügyvédi feladatot (pl. az adásvételi szerződés elkészítése, ellenjegyzése) az ügyvédi iroda egy másik tagja már nyugodtan elláthatja.

Végezetül érdemes kiemelni a Magyar Ügyvédi Kamara Elnökségének 5/2015. (XI. 09.) számú Szakmai Álláspontját, amely az ügyvédek által ingatlanközvetítőként végezhető forgalmi értékbecslés lehetőségéről értekezik. Ezen álláspont egyik legfontosabb következtetése, hogy valamennyi ügyvéd külön szakképesítés nélkül is végezhet ingatlanközvetítést, de ennek során – ha külön, ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatósági engedéllyel nem rendelkezik – értékbecslői tevékenységet nem folytathat.

A cikkünk címében megfogalmazott kérdésre tehát az a rövid válasz, hogy ha ingatlant kíván értékesíteni, nyugodtan felkereshet egy ingatlanközvetítői tevékenységgel is foglalkozó ügyvédet, aki a klasszikus ügyvédi tevékenysége mellett jogszabályban rögzített alapon jogosult az Ön számára az ingatlan értékesítése során is közvetítőként közreműködni.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Zalavári György LL.M.

Dr. Zalavári György LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gyorgy.zalavari@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja