Bizonylatkorrekciók IV. – Helyesbítés a régi szabályok szerinti eljárással

Szerző(k): Dr. Kelemen László | 2017.08.31 | Számlázás, bizonylatolás

Az előző bejegyzésben a számlahelyesbítés egyik formájával, a számlával egy tekintet alá eső okirattal való helyesbítéssel foglalkoztunk, jelen bejegyzésben pedig a „régi” szabályok szerinti eljárás(oka)t mutatjuk be.

A régi szabályok szerinti eljárás alatt a számlahelyesbítést (helyesbítő számla kibocsátása), illetve a stornó számla és új számla kibocsátását értjük.

Bár az áfa törvény 2008 óta már csak a számlával egy tekintet alá eső okiratot tartalmazza a számlát helyesbítő bizonylatként, de továbbra is alkalmazható a számlával egy tekintet alá eső okirat előállítására a stornó és új számla kiállítás módszere is. Ezt erősíti meg a NAV fentebb hivatkozott tájékoztatója is az alábbiak szerint: „A gyakorlatban sokszor előfordul, hogy az adóalanyok az általuk kibocsátott számla adóalap, adóösszeg adatát nem módosító számlával korrigálják, hanem érvénytelenítik/sztornírozzák a korábban kibocsátott számlájukat és egy új számlát bocsátanak ki. A számla módosításának ez a technikai kivitelezése a számla módosításának az Áfa tv. 77-78. §-ai illetve 153/B-153/C.. §-ai szerinti, továbbá Art. 31/B. §-a szerinti megítélését nem befolyásolja, az érvénytelenítő/sztornírozó számla és az új számla együttesen módosítja az eredeti számla adatát, együttesen veendő figyelembe módosító számlaként.”

A bizonylatkorrekció során a módosítást az adóalanyok tehát megtehetik

  • egy bizonylat kiállításával (amely számlával egy tekintet alá eső okirat, vagy helyesbítő számla), vagy
  • két bizonylat kibocsátásával (az eredeti számla stornózásával és új számla) kiállításával. A stornószámlás megoldás esetén ugyanakkor rendkívül fontos, hogy mivel a két bizonylat együttesen tartalmazza a módosítás összegét, ezért ezen bizonylatok együttesen tekintendők számlával egy tekintet alá eső okiratnak, emiatt viszont rendkívül fontos, hogy az adott bizonylatok logikailag egyértelműen összekapcsolható bizonylatok legyenek.

A következő bejegyzésben a helyesbítésre vonatkozó adatokat, illetve információkat ismertetjük részletesebben.

Számlázási Kézikönyv 2017

Számlázási Kézikönyv 2017

Minden, amit a számlázásról tudni kell

Szerző: Dr. Kelemen László
Ár: 8.900 Ft helyett 5.900 Ft

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.