Bürokráciacsökkentés 2.0 – Egyszerűsödő végelszámolási szabályok

Szerző(k): Dr. Jean Kornél | 2018.06.28 | Cégjog

2018. július 1. napján lép hatályba a cégtörvény módosítása, amely számos ponton módosítja, egyszerűsíti a végelszámolásra vonatkozó szabályokat, csökkenti a cégeket terhelő kötelezettségek körét.

A módosítások jelentős része az egyszerűsített végelszámolás szabályaihoz kapcsolódik. A módosítás egyik jelentős újdonsága, hogy kiszélesíti az egyszerűsített végelszámolás igénybevételének lehetőségét.

Az eddigi szabályok szerint egyszerűsített végelszámolást kizárólag a közkereseti társaság, a betéti társaság és az egyéni cég folytathatott le. A módosítás hatálybalépését követően cégformától függetlenül minden cég igénybe veheti az egyszerűsített végelszámolás lehetőségét, amennyiben a számviteli törvény alapján nem köteles könyvvizsgálatra és a végelszámolása kezdő időpontjától számított százötven napon belül a végelszámolást befejezi.

A teljesség igénye nélkül, 2018. július 1. napját követően a korlátolt felelősségű társaságok, szövetkezetek, erdőbirtokossági társulatok, vízgazdálkodási társulatok, de akár még a zártkörű részvénytársaságok is választhatják az egyszerűsített végelszámolást, amennyiben nem kötelesek könyvvizsgálatra.

Mikor köteles a cég könyvvizsgálatra? Számos ágazati szabály meghatároz könyvvizsgálati kötelezettséget, azonban az általános szabályt a számviteli törvény tartalmazza.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

Kötelezővé teszi a könyvvizsgáló megbízását a kettős könyvvitelt vezető vállalkozásoknál, kivéve ha az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a cég éves nettó árbevétele nem haladta meg a 300 millió forintot, és az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozó által átlagosan foglalkoztatottak száma nem haladta meg az 50 főt.

Figyelemmel arra, hogy a cég bármikor dönthet könyvvizsgáló alkalmazásáról – jogszabályi kötelezettség nélkül is – az egyszerűsített végelszámolás szempontjából nem az a lényeges kérdés, hogy alkalmaz-e a cég könyvvizsgálót, hanem az, hogy erre egyébként köteles lenne-e.

Amennyiben a cég jogszabályi kötelezettség nélkül, saját döntése alapján bíz meg könyvvizsgálót, úgy természetesen nincs akadálya annak, hogy az egyszerűsített végelszámolást válassza.

Újdonság, hogy egyszerűsített végelszámolás esetén végelszámoló kijelölésére nem kerül sor, a végelszámoló feladatait a cég vezető tisztségviselője (ügyvezetője) látja el.

Közvetlen közlemény közzétételére a cég a jövőben nem köteles, az állami adó- és vámhatósághoz bejelentett adatokról a cégbíróság közvetlenül értesül, és annak alapján maga intézkedik a közzétételről, így a közlemény közzétételének költsége a jövőben nem a céget terheli.

A módosítás több ponton észszerűsíti a végelszámolás szabályait. Figyelemmel van arra, hogy a végelszámolás a cég elhatározásán alapul, fizetésképtelenségről nincs szó, így kevésbé formalizált keretet kell biztosítani a cégnek arra, hogy a hitelezői tartozásokat kielégítse, jogviszonyait lezárja.

A módosítás lehetővé teszi, hogy a fennmaradó vagyon értékét a tagok határozzák meg. A vagyontárgyak piaci értékének figyelembevételére vonatkozó előírás mellett rögzíti a módosítás a tagok felelősségét is.

Cégügyeivel kapcsolatban forduljon bizalommal az Ecovis Hungary Legal jogi szakértőihez!

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Jean Kornél

Dr. Jean Kornél
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Irodavezető equity partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
kornel.jean@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja