Cégadatváltozások bejegyzésének hatálya

Szerző(k): Dr. Zalavári György LL.M. | 2024.03.21 | Cégjog

A cég alapítását követően a vállalkozások életében számos olyan helyzet adódhat, amikor szükség van cégadatváltozások bejegyzésére. Ezek a változások lehetnek például a cég nevének, címének vagy főtevékenységi körének módosítása vagy a jegyzet tőke felemelése, leszállítása vagy akár a cég törlése.

A cégnyilvántartás a cégadatok kapcsán tartalmazza a változás bekövetkeztének időpontját. Az adatváltozásnál eltérhet, hogy az mikor lép hatályba (mikortól érvényes) és ténylegesen mikor jegyzi be a bíróság. A változás időpontjának feltüntetése hiányában vagy ellentmondó adatok esetén a cégadat változásának időpontja alapesetben az alapul szolgáló határozat meghozatalának a napja.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Azonban van egy kivétel: a vállalkozás a jegyzett tőke leszállításának időpontját előre nem határozhatja meg, itt a változás időpontja a cégbírósági bejegyzés napja.

A cég a változásbejegyzési kérelemben – bizonyos esetek kivétellel – előre meghatározhatja az adatváltozás időpontját. De ez nem lehet korábbi, mint a változás alapjául szolgáló határozat meghozatalának napja. Ennek tipikus esetén az átalakulás bejegyzésének tervezett időpontja.

Gyakori bizonytalanságot hoz a cégvezetőknek, hogy a cégadatváltozásokról szóló határozat megszületését követően, de még a bejegyzése előtt az új adatot (például új cégnevet, székhelyet) szabad-e már használni a cég ügyeiben. Ekkor még a cégnyilvántartás nem tartalmazza a bejegyzett adatok között az új információt, legfeljebb a „bejegyzés alatt” megjegyzéssel lehet megtalálni a cégadatbázisban.

A módosító, cégtulajdonosi határozat napjára visszamenőleg bejegyzett adatok kapcsán ezen átmeneti időben Dr. Zalavári György ügyvéd javasolja mind a régi, mind az új adat feltüntetését a hivatalos iratokban.

Amennyiben cégjoggal kapcsolatos jogi kérdése merülne fel, keresse a cikk szerzőjét, Dr. Zalavári György ügyvédet.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Zalavári György LL.M.

Dr. Zalavári György LL.M.
Ecovis Zalavári Legal Hungary
Ügyvéd | Mediátor | Adatvédelmi szakjogász
Ecovis Zalavári Ügyvédi Iroda
gyorgy.zalavari@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja