Cégalapítás és NAV: mikor merülhet fel probléma az adószámmal?

Szerző(k): Dr. Bihary Ákos LL.M. , Dr. Pulay Flóra | 2021.01.07 | Cégjog

Egy cég alapítása során az alapítással kapcsolatos jogi munka sokszor egyszerűbbnek tűnhet, mint a cég alapítását megelőző, és a cég jövőjéről szóló komplex döntések sokasága. A gördülékeny indulást azonban számos jogi és/vagy bürokratikus buktató teheti nehezebbé.

Amennyiben a cégalapításhoz szükséges okiratok elkészültek, azok aláírására és cégbíróság felé történő benyújtására sor került, a cégbíróság a beadott bejegyzési kérelem alapján továbbítja az iratokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé.

Az adóhatóság feladata, hogy az céghez adószámot rendeljen. Az adószám-rendelés azonban nem automatikus: a NAV először megvizsgálja a törvényben meghatározott személyi kör adózói előéletét, és ha az ún. adóregisztrációs eljárás lefolytatására gond nélkül sor került, az adószámot továbbítja a cégbíróság felé, így külön teendő nem merül fel. Probléma akkor merül fel, ha a NAV a vizsgálat során megállapítja, hogy az adószám-megállapítás megtagadásának van helye.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A vizsgálat szempontjai

A vizsgálat tárgya ilyenkor az, hogy a törvényben taxatív módon meghatározott kizáró okok közül, a lenti személyi kör vonatkozásában fennáll-e olyan körülmény, amely az adószám megállapításának akadályát képezheti:

  • az adózó vezető tisztségviselője, cégvezetője, képviseletre jogosult tagja,
  • korlátolt felelősségű társaság, zártkörűen működő részvénytársaság adózó esetében az 50% meghaladó mértékű szavazati joggal vagy minősített többségű befolyással rendelkező tagja, részvényese,
  • továbbá ilyen mértékű szavazati joggal vagy minősített többségű befolyással rendelkező tag, részvényes hiányában bármely tagja vagy részvényese (tehát ha a cégben senki sem rendelkezik 50% meghaladó mértékű szavazati joggal, vagy minősített befolyással, úgy az adóhatóság valamennyi tagot vizsgálja, és bármely taggal szemben fennálló kizáró ok esetén megtagadhatja az adószám megállapítását),
  • egyszemélyes gazdasági társaság adózó esetében a tag vagy részvényes.

Ha az adózóval szemben a fenti körökből fennállnak a törvényben meghatározott kizáró feltételek, az adóhatóság megtagadja az adószám kiadását. Az adóregisztrációs eljárást egyebekben nem csak a cég alapítása során jogosult a NAV lefolytatni, hanem abban az esetben is, ha a későbbiekben a cégvezető tisztségviselőjének, cégvezetőjének, vagy törvényben meghatározott tagjának személyében változás következik be (tehát például akkor is, ha cégünkben az ügyvezető személyének cseréjére kerül a sor).

Adószám megállapításának kizáró feltételei

Az adóhatóság az adószám megállapítását megtagadja, ha az adózó vezető tisztségviselője, cégvezetője, tagja, részvényese olyan, más (!) adózó jelenlegi vagy volt vezető tisztségviselője, cégvezetője, tagja vagy részvényese, amely:

  • a NAV-nál nyilvántartott túlfizetéssel csökkentett, 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 5.000.000 Ft-ot, a legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózók esetében pedig 10.000.000 Ft-ot meghaladó adótartozással rendelkezik,
  • a kérelem benyújtásának napját megelőző 5 éven belül a NAV-nál nyilvántartott, túlfizetéssel csökkentett, 5.000.000 Ft-ot, a legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózók esetében pedig 10.000.000 Ft-ot meghaladó adótartozással jogutód nélkül szűnt meg, vagy
  • adószámát a NAV az adószám megállapítására irányuló kérelem benyújtásának napját megelőző 5 éven belül a törvény szerinti okból/eljárás típus szerint jogerősen törölte.

A fentieken túl az adóhatóság az adószám megállapítását megtagadja akkor is, ha

  • az adózó vezető tisztségviselője, cégvezetője, tagja, részvényese a NAV-nál nyilvántartott túlfizetéssel csökkentett, 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 5.000.000 Ft-ot, a legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózók esetében pedig 10.000.000 Ft-ot meghaladó adótartozással rendelkezik,
  • az adózó vezető tisztségviselője, cégvezetője, tagja, részvényese az adószám megállapítása iránti kérelem benyújtásának napján a vezető tisztségviselői pozíciótól, illetve e foglalkozástól jogerősen eltiltottnak minősül.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Bihary Ákos LL.M.

Dr. Bihary Ákos LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
akos.bihary@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja