Chipet kapott a kutyám. Most akkor mindenki tudni fogja hol lakom?

Szerző(k): Dr. Molnár Gergő Zsolt | 2018.06.14 | Adatvédelem

Mostanság rengeteg helyen hallunk az új adatvédelmi rendeletről és önkéntelenül minden alkalommal a személyes adataink megfelelő védelmére fókuszálunk, ha azokat valaki rögzíteni akarja. Így aztán nem csoda, ha még az állatorvosnál is a GDPR ugrik be elsőre, amikor a mikrochip beültetéskor kéri az orvos az adatainkat. Szükség van egyáltalán ezekre? Ha igen, akkor pedig ki fér hozzá a megadott adatokhoz?

Magyarországon évek óta kötelező a négyhónaposnál idősebb kutyák transzponderrel történő megjelölése, vagyis chip beültetése az állatba. Ebünk szempontjából ez egy szinte fájdalommentes beavatkozást jelent. Az állatorvos egy vastagabb injekciós tűvel az állat nyakának bal oldalán helyezi el a chipet. Ennek kapcsán több dologra érdemes odafigyelnünk, és közben felmerülnek az adatvédelmi kérdések is.

Először is milyen adatokat kell megadnunk a chipbeültetés során? Hol tartják nyilván ezeket és ki fog hozzáférni az adatokhoz? Sőt, az is felmerülhet bennünk, hogy egyáltalán kötelező-e megadnunk az állatorvos által kért adatokat?

Az utolsó kérdésre a válasz: igen. Kötelező megadnunk az állatorvos által kért adatokat, ugyanis az állatorvost erre az állatvédelmi törvény kötelezi. Az adatokat az Állatorvosi Kamara tartja nyilván, egy erre a célra létrehozott adatbázisban, a PetVetDatában. Az adatszolgáltatás során kötelező megadnunk többek között a kutya hívónevét, születési idejét, fajtáját, színét, nemét (ivartalanítás esetén az ivartalanítás időpontját), törzskönyves kutya esetén a származási igazolás számát. Az állatorvos felviszi a rendszerbe kutyánk oltásainak adatait. Külföldi út előtt különösen érdemes ellenőriznünk, hogy a kutya oltási könyvében vezetett oltások minden esetben fel vannak-e vezetve a PetVetDatába. Amennyiben eltérést tapasztalunk, érdemes megkérni az állatorvost, hogy tegyen eleget jogszabályi kötelezettségének és vezesse fel az adatokat a rendszerbe. Eddig adatvédelmi szempontból teljesen közömbösnek tűnik a nyilvántartás, de menjünk csak tovább…

Ahogy a címben is említettem, vannak személyes adatokat érintő vonatkozásai is a nyilvántartásnak, tehát nézzük meg, milyen adatokat kell megadnunk saját magunkról! Ugyanis magunkról is kötelesek vagyunk bizonyos adatokat megadni az állatorvosnak. Ilyen a név, cím, telefonszám, e-mail-cím és az ebtartás helye, ami az esetek nagy részében a lakcímünk is egyben. Tehát a chip tartalmaz egy csomó személyes adatot rólunk. De ne aggódjunk, adataink biztonságban vannak! Ezekhez a személyes adatokhoz csak állatorvosok férnek hozzá, nem látja minden chipleolvasóval rendelkező személy, és természetesen az interneten sem érhető el az adatbázis ezen része.

Ezeket olvasva felmerülhet bennünk a kérdés, hogy ha elveszett a kutyánk, akkor a chipleolvasás sem segít őt visszajuttatni? Szerencsére így is segítségünkre lehet a chip anélkül, hogy a személyes adataink veszélybe kerülnének. Ha ugyanis nem állatorvos, hanem egyéb transzponder-leolvasóval rendelkező személy – például egy állatmenhely dolgozója – olvassa le a mikrochipet, a kutya chipszáma, neve, fajtája fog megjelenni. Önmagában már ez is elegendő adat lehet egy segítő Facebook-poszthoz vagy plakátok kihelyezéséhez. Ennek ellenére mégis célszerű egy talált kutyát egyből állatorvoshoz vinni, aki hozzáfér a tulajdonos adataihoz és értesíteni tudja a megadott telefonszámon.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Molnár Gergő Zsolt

Dr. Molnár Gergő Zsolt
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gergo.molnar@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja