Csendül a kassza, a termék árát visszakaphatja? Összeállításunk a karácsony utáni igényérvényesítési lehetőségekről

Szerző(k): Dr. Szigeti-Szabó Andrea LL.M. , Dr. Csepy Dorottya | 2018.12.20 | Fogyasztóvédelem és e-kereskedelem

Az év végi hajrában munkahelyi feladataink mellett sokszor nehéz időt szakítani a tökéletes karácsonyi ajándék kiválasztására. Bizonyára Önnel is előfordult már, hogy barátainak, szeretteinek vásárolt karácsonyi ajándékról éppen a karácsonyfa alatt derült ki, hogy hibás, hiányzik egy alkatrész belőle, esetleg kicsi a méret vagy nem nyerte el a megajándékozott tetszését. Ajándék ide vagy oda, a helyzetet bizony orvosolni kell!

Mégsem tetszik az ajándék, visszavihetem?

Természetesen visszaviheti a terméket, de a kereskedő üzletpolitikájától függ, hogy a hibátlan termék cseréjét vagy vételárának visszatérítését biztosítja-e. A tendencia az, hogy a kereskedők többsége biztosítja a nem megfelelő vagy feleslegesen megvásárolt termékek visszavételét. Érdemes a visszavételi lehetőségekről már a vásárlás alkalmával tájékoztatást kérni az eladóktól annak érdekében, hogy ne érje hidegzuhanyként, ha a borsos áron megvásárolt bőrtáskát mégsem veszi vissza az eladó.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Online vásároltam, így sem küldhetem vissza?

A fentiektől eltérő szabályok vonatkoznak azokra a vásárlókra, akik a terméket online vásárolták, hiszen ez esetben az ajándék kiválasztásakor mindösszesen a kereskedő leírására, a színes és jól beállított képekre hagyatkoznak. Mindezek után ki ne vásárolná meg, főleg, ha akciós is? Ez a gondolat minden bizonnyal a legtöbb online vásárlóban felmerült már.

A termék tényleges megtekintésére azonban csak a termék kiszállításakor kerülhet sor, ekkor nyílik leghamarabb lehetőség arra, hogy a vásárló a termék fizikai tulajdonságait ténylegesen összevethesse az online felületen közölt adatokkal, illetve adott esetben fel is próbálja.

Az online vásárlók védelmét biztosítja a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Kormányrendelet 20. §-a. Azok a vásárlók tehát, akik üzlethelyiségen kívül – akár online, akár katalógusból – vásároltak, a termék átvételének napjától számított tizennégy napon belül gyakorolhatják elállási, illetve felmondási jogukat. Ez esetben a kereskedő köteles a terméket visszavenni és visszafizetni a vásárló által megfizetett vételárat is. A kereskedő visszavételi kötelezettsége nem korlátlan, kivételek természetesen itt is előfordulhatnak, így különösen a vásárló személyére, igényeire szabott termékek esetében, valamint azon termékeknél, amelyek tekintetében higiéniai okokból a felbontás után nincs helye visszaküldésnek.

Időben megrendeltem, még sincs a karácsonyfa alatt az ajándék?

Bármennyire szeretnék időben kézhez kapni a megrendelt terméket, a karácsony előtti tömeges kézbesítések miatt óhatatlanul előfordul, hogy az ígért 3-5 munkanapos szállítási határidőből 5-10 munkanapos határidő lesz. A legtöbb esetben a megnövekedett szállítási határidőre figyelmeztet a kereskedő abban a bizonyos „apró betűs” részben. Valljuk be őszintén, még az egyértelmű figyelmeztetés ellenére is mindenki bizakodik abban, hogy az utolsó pillanatban bár, de csak ideér a futár a legújabb a Lego Star Wars játékkal.

Abban az esetben, ha várakozásaink ellenére nem érkezik meg időben a megrendelt termék, nem csak a termék átvételékor, hanem már azt megelőzően is bejelenthető a kereskedőnél az elállási szándék. Természetesen a kereskedő ebben az esetben is köteles visszatéríteni a megfizetett vételárat. Ha a terméket – akár karácsony előtt, akár karácsony után – átveszik, arra szükséges figyelni, hogy az átvételtől számított tizennégy napos határidőt ne mulasszák el, ezt követően ugyanis a kereskedő már nem kötelezhető visszavételre.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Szigeti-Szabó Andrea LL.M.

Dr. Szigeti-Szabó Andrea LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner | Felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
szigetiszabo@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja