Dióhéjban a visszaváltási díjról I.

Szerző(k): Dr. Bihary Ákos LL.M. | 2023.11.09 | Környezetvédelem és hulladékgazdálkodás

A hazai hulladékgazdálkodás folyamatban lévő új alapokra helyezésének egyik lényeges fejezete a visszaváltási díj rendszer bevezetése. Jelen blogbejegyzésben röviden ennek a rendszernek a legfontosabb elemeit szedjük össze.

Elsőként érdemes megnézni, mi tartozik a kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe.

A paletta elég széles, ide tartoznak ugyanis a tej és tejalapú italtermék kivételével a fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék fogyasztói, közvetlen, műanyag, fém vagy üveg alapanyagú, palack vagy doboz formájú, nem újrahasználható vagy újrahasználható csomagolása, amely 0,1–3 literig terjedő űrtartalommal bír, ide nem értve a csekély mennyiségű kibocsátó által forgalomba hozott italtermék csomagolását.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A definíció alapján rögtön meg kell vizsgálni egy másik fogalmat is. Csekély mennyiségű kibocsátónak az a gyártó tekinthető, amely által forgalomba hozott műanyag, fém vagy üveg alapanyagú, palack vagy doboz formájú, 0,1–3 literig terjedő űrtartalmú fogyasztói csomagolású, fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék – ide nem értve a tej és tejalapú italterméket – száma a tárgyévben nem haladja meg az 5000 darabot.

A kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termék után darabonként 50 forint visszaváltási díj fizetendő. A kötelezően visszaváltási díjas, újrahasználható termék darabonként fizetendő visszaváltási díját a gyártó határozza meg.

Melyek a gyártó további jogai?

A gyártó a forgalomba hozatal időpontját megelőzően legalább 45 nappal a koncessziós társaság által biztosított elektronikus felületen kezdeményezi a kötelezően visszaváltási díjas termék regisztrációját. Lényeges előírás, hogy amennyiben a regisztráció során megadott bármely jellemző megváltozik, a gyártó újra kezdeményezi a termék regisztrációját. Ha a gyártó a kötelezően visszaváltási díjas terméket nem forgalmazza tovább, ezt a tényt szintén bejelenti az elektronikus felületen.

A gyártónak a regisztrálni kívánt termék mintáit meg kell küldenie a regisztrációhoz a koncessziós társaságnak, amely megvizsgálja, hogy a minták megfelelnek-e a regisztráció során megadott paramétereknek, valamint ellenőrzi a csomagoláson lévő jelölés automata visszaváltó berendezéssel történő olvashatóságát. A koncessziós társaság a regisztrációt megtagadja, ha a terméken lévő jelölés nem felel meg a jogszabályban meghatározott követelményeknek.

Amennyiben a gyártó a regisztrációs kötelezettségének nem tesz eleget, vagy ha a koncessziós társaság a regisztrációt megtagadja, a termék nem hozható forgalomba. Amennyiben pedig a regisztráció során a koncessziós társaság megállapítja, hogy a termék speciális jellemzői miatt automata visszaváltó berendezéssel nem visszaváltható, akkor arra a jogszabály kötelezően visszaváltási díjas termékekre vonatkozó szabályai – bizonyos kivételekkel – nem alkalmazandók.

A gyártónak gondoskodnia kell továbbá arról, hogy a kötelezően visszaváltási díjas terméken a jogszabályban meghatározott jelölés jól látható helyen, tartósan megmaradó és jól olvasható feltüntetéséről.

Kötelezően visszaváltási díjas termék csak ezen jelöléssel ellátva kerülhet forgalomba.

A gyártó a kötelezően visszaváltási díjas, újrahasználható terméket annak újrahasználata érdekében a forgalmazótól, valamint a fogyasztótól visszaveszi, és a visszaváltási díjat részére visszafizeti.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

Amennyiben a gyártó felhagy a kötelezően visszaváltási díjas, újrahasználható termék gyártásával, a forgalmazótól és a fogyasztótól a terméket a gyártás megszüntetésétől számított legalább négy hónapig visszaváltja.

A gyártó a forgalmazóval kötött megállapodás alapján a kötelezően visszaváltási díjas terméknek nem minősülő terméket vagy csomagolást – meghatározott helyre történő visszajuttatásának ösztönzése érdekében – önkéntesen visszaváltási díjas termékké minősítheti. Ebben az esetben gondoskodni kell arról, hogy az önkéntesen visszaváltási díjas termék esetén a terméken a „visszaváltható” megjelölés jól látható helyen, tartósan megmaradó és jól olvasható feltüntetéssel jelölésre kerüljön.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Bihary Ákos LL.M.

Dr. Bihary Ákos LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
akos.bihary@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja