Egy webshop hozzávalói, avagy a webáruház-indítás legalapvetőbb feltételei

Szerző(k): Dr. Kálmán Kinga | 2017.04.25 | Fogyasztóvédelem és e-kereskedelem

Online értékesítés a hagyományos kereskedelmi csatornák helyett? Ne csak a marketingstratégiánk és az informatikai tartalom legyen jól felépítve, ügyeljünk arra, hogy webáruházunk a jogi előírásoknak is megfeleljen!

A szabályokat és a feltételeket tekintve a legfontosabb megállapítás, hogy a kizárólag vállalkozások számára létrehozott webáruházakhoz képest a fogyasztók által is igénybe vehető webshopok esetén többletkötelezettségekkel kell számolni.

Bárki is tartozzon ugyanakkor vásárlói körünkbe, az Ektv. szabályai szerint a webáruházunk létrehozásához és fenntartásához bármilyen vállalkozási forma (kft., bt., egyéni vállalkozás stb.) választható, és önmagában az online értékesítés nem igényel külön hatósági engedélyeztetést, egyedül csak a webáruházunkban elérhető egyes termékcsoportokra és szolgáltatásokra vonatkozó alapvető bejelentéseket kell megtenni, illetve engedélyeket beszerezni.

Szintén egységes az előírás arra vonatkozóan, hogy a webáruházunk oldalán folyamatosan fel kell tüntetni az üzemeltető vállalkozás – jogszabály által megkívánt – adatait annak érdekében, hogy a vásárlók azonosíthassák leendő partnereiket.

További előírás, hogy a felhasználókat tájékoztatni kell a termékekre, szolgáltatásokra vonatkozó legfontosabb tudnivalókról, így pl. az összetételről, a méretről, a szolgáltatás időtartamáról, az árról stb.

A tájékoztatási kötelezettség azonban nem merül ki a termék bemutatásában. A webshopunknak többek között tartalmaznia kell egy közérthető leírást a vásárlás menetéről, és természetesen valamennyi szerződési feltételt (fizetés, szállítás stb.) közölni kell a vásárlóval az Általános Szerződési Feltételek nyilvánosságra hozatalával.

A fentiekhez képest további elvárás a fogyasztókat célzó webáruházakkal szemben, hogy az oldalnak egyértelműen tartalmaznia kell a vásárlók által jogszabály alapján érvényesíthető elállási és felmondási jog gyakorlásának feltételeit, valamint leírást a Ptk. által is szabályozott szavatossági és jótállási igények érvényesítésének lehetőségeiről.

Webáruházunk tartalmán túl azonban a jogszabályok a megrendelés és a visszaigazolás folyamatára is kihatással vannak. Példának okáért törvényi előírás a megrendelés megérkezésének 48 órán belüli visszaigazolása, vagy fogyasztói szerződések esetében a megrendelés elküldését aktiváló gomb vagy funkció fizetési kötelezettséget magával vonó minőségének megfelelő feltüntetése.

Végül, de nem utolsósorban, a webáruházak, illetve üzemeltetőik a vásárlók tekintetében adatkezelést folytatnak, amellyel kapcsolatban nem csak a biztonságos adattárolás követelményének kell megfelelniük, de egyértelmű, minden lényeges információra kiterjedő és bármikor elérhető Adatvédelmi Tájékoztatót is közzé kell tenniük.

A fenti leírás csak a webáruház indításának és fenntartásának legfontosabb feltételeiből ad szemelvényeket, így ahhoz, hogy webshopunk teljes mértékben megfeleljen valamennyi előírásnak, számos gyakorlati tényezőt és egyéb szabályt kell még figyelembe venni.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Kálmán Kinga

Dr. Kálmán Kinga
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
kinga.kalman@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja

E-Kereskedelem 2017 – Konferencia

Jogi szabályozás, Adózás, Bizonylatolás
Időpont: 2017.06.12
Előadók: Dr. Kálmán Kinga, Dr. Kelemen László, Rácz Gábor
Ár: 24.980 Ft helyett 17.485 Ft
RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS