Elestem a csúszós úton! Ki fizeti meg a káromat?

Szerző(k): Dr. Hortobágyi Sándor , Dr. Török Ingrid | 2019.01.17 | Minden egyéb, ami érdekelheti

A napokban beköszöntött az igazi tél. Tetemes mennyiségű hó esett. Sajnos, mint azt már megszokhattuk, ilyenkor az utak, járdák takarítása nem megy olyan zökkenőmentesen, mint ahogyan az optimális lenne. Az utak, járdák nagyon csúszóssá, balesetveszélyessé válhatnak; érdemes nagyon odafigyelni és óvatosan közlekedni. Ám az óvatosság ellenére sajnos mégis óhatatlanul megtörténik a baj. Balesetet szenvedünk, mely akár súlyos következményekkel is járhat. Ilyenkor az ezzel járó károk megtérítésére tarthatunk igényt. Az alábbiakban áttekintő képet adunk arra az esetre, hogyha megtörtént a baj, hogyan induljunk el.

Először is, ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani, hogy a kárunk megtérítésére ki kötelezhető, meg kell állapítani, hogy a baleset helyszínének takarítása, karbantartása kinek a felelősségébe tartozott.

A közútról a hó eltakarítása és az út síkossága elleni védekezés a helyi közutakon (ideértve a kerékpárutakat, valamint a gyalog- és kerékpárutakat is), továbbá az ingatlanhoz nem csatlakozó burkolt járdán, a gyalogúton, a lépcsőn, a lejtőn és a sétányon a települési önkormányzat feladata.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Egyebekben az ingatlan tulajdonosának (kezelőjének, használójának) kell gondoskodnia az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában 1 méter széles területsáv) letakarításáról, illetve az út csúszósságának enyhítéséről.

A szórakozó-, a vendéglátó- és az elárusítóhelyek, üzletek előtti járdaszakaszt a nyitvatartás ideje alatt a használó köteles tisztán tartani.

Ha megállapítottuk, hogy kitől tudjuk követelni a kárunk megtérítését, azt is érdemes jól körülhatárolni, hogy tulajdonképpen mi is az az összeg, ami jogosan megillet bennünket.

A kártérítésnek két eleme van. Egyrészt beszélhetünk vagyoni kártérítésről, másrészt a nem vagyoni kár megtérítéséről, azaz sérelemdíjról.

A vagyoni kártérítés magában foglalja egyrészről az összes olyan költséget, amit számlával alá tudunk támasztani, így például az egészségügyi szolgáltatások díja, gyógyszerek díja, szállítási költség, különböző segédeszközök. Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy olyan orvosi szolgáltatások ellenértéke, amelyeket a tb fedez, nem követelhetők. Mindezek mellett követelhetünk az elmaradt munkabérnek és az esetleges egyéb elmaradt haszon értékének megfelelő összeget is (pl. pont úton voltunk egy kecsegtető üzleti tárgyalásra). Ez utóbbi kárelem bizonyíthatósága, érvényesíthetősége azonban különös áttekintést és megfontolást igényel.

A kártérítés másik eleme a sérelemdíj, mely már kissé nehezebben körülhatárolható. Sérelemdíjról akkor beszélhetünk, amikor olyan jellegű kár megtérítéséről van szó, mely számokban nem kifejezhető. Ez a díj mindenkinél más; személyre szabott, individualizált. Mindenkinél külön kell vizsgálni a tényezőket. Ha például egy versenyszerűen sportoló személy olyan súlyos sérülést szenved, hogy eddigi sporttevékenységét nem tudja folytatni, a sérelemdíjat meg tudja alapozni a lelki, fizikai fájdalom, a derékba tört karrier, az addigi életmód megváltoztatása.

A kártérítés kötelezettjének és összegének meghatározásakor tehát több tényezőt is figyelembe kell vennünk, kiterjesztően kell gondolkodunk. Érdemes e körben ügyvédi segítséget igénybe venni, hogy mindenképpen megkapjuk azt, ami bennünket illet egy ilyen szerencsétlen eset kompenzálásaképpen.

Egy fontos dologra azonban ügyelni kell a kártérítési igény során: annyit követeljünk, amennyi a kártérítési szabályok és joggyakorlat alapján valóban jogszerűen megillet minket, ne többet. A kártérítési jog körében (is) sok esetben találkozunk „érzelmileg túlfűtött” igényérvényesítésekkel, azonban a jog az indokolatlan mértékű követeléseket nem tolerálja. Javasoljuk ezért, hogy mindenképpen konzultáljon szakemberrel!

Amennyiben Önnel is hasonló baleset történt, forduljon bizalommal az Ecovis Hungary Legal csapatához! Segítünk kárának enyhítésében!

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Hortobágyi Sándor

Dr. Hortobágyi Sándor
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
sandor.hortobagyi@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja