Elévülhet a követelés 5 évnél rövidebb idő alatt?

Szerző(k): Dr. Zalavári György LL.M. | 2024.04.25 | Követeléskezelés

Az elévülés lényegében egy követelés érvényesíthetőségének megszűnése egy meghatározott idő elteltével. Ez az elévüléshez kapcsoló határidő akkor kezdődik, amikor az esedékessé vált, vagyis amikor ki kellett volna fizetni.

Alapesetben a követelések 5 év alatt évülnek el. Az általános ötéves elévülési időtől egyes jogviszonyokban már maga az alkalmazandó jogszabályok eltérő időtartamot határoznak meg.

Példaként hozható, hogy az adó megállapítására, követelésére vonatkozó jog annak az esedékesség naptári évének az utolsó napjától számított 5 év elteltével, vagyis gyakorlatileg 6 év alatt évül el. Idesorolható még az is, hogy a villamosenergia-szolgáltatásból vagy a gázszolgáltatásból fakadó követelések 3 év, a telefon- vagy televíziószolgáltatáshoz kapcsolódó tartozások 1 év alatt évülnek el.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

De meg lehet-e egy szerződésben állapodni arról, hogy a felek között egyedi, konkrét jogviszonyban a törvény rendelkezéseitől eltérő, rövidebb vagy hosszabb időtartamot alkalmazzanak?

Azért merül fel a kérdés, mert a Ptk. tartalmazza a szerződési szabadság elvét is, amely kiterjed arra, hogy az esetek jelentős részében, ha törvény az eltérést nem tiltja, szabadon dönthetünk arról, kötünk-e szerződést, kivel kötünk, és milyen tartalommal.

Dr. Zalavári György ügyvéd rámutat arra, hogy van erre lehetőség; az elévülés kapcsán is alkalmazható a szerződési szabadság elve, a szerződő felek eltérhetnek a Ptk. eredeti szabályaitól. Az elévülési időt megváltoztató ilyen megállapodást kötelező írásba foglalni. Korlátozás, hogy az elévülést teljesen kizáró megállapodás semmis, de nagyon rövid idő, akár pár hét után is elévülhet a követelés, ha erről szól a megállapodás.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

Fontos, hogy alapesetben az elévült követelést még bírósági eljárásban sem lehet érvényesíteni. Arra azonban, hogy az elévülést a bírósági vagy hatósági eljárásban a bíró vagy az ügyintéző nem veheti hivatalból, magától figyelembe, köteles maga az érdekelt kifejezetten hivatkozni. A bíróság vagy a hatóság nem jogosult felhívni erre a figyelmet az elfogulatlan ítélkezés, ügyintézés biztosítékaként.

Tudni kell azt is, hogy az elévülés során egyes intézkedések megszakítják az elévülési időtartam folyását, ilyenkor az az elévülés újból kezdődik, továbbá az elévülés bizonyos körülmények esetén nyugszik, tehát ilyenkor nem telik az elévüléshez szükséges idő.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Zalavári György LL.M.

Dr. Zalavári György LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gyorgy.zalavari@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja