Elévülhetetlen érdemek? A ki nem adott szabadság megváltására vonatkozó igény

Szerző(k): Dr. Bihary Ákos LL.M. | 2018.04.12 | Munkajog

Egy korábbi blogbejegyzésünkben már tisztáztuk, hogy a szabadságot – legalábbis annak nagyobb részét – nem a munkavállaló veszi ki, hanem a munkáltató adja ki.

Előállhat azonban olyan eset, amikor a munkaviszony megszűnéséig a munkavállaló – valamilyen, vagy a saját, vagy a munkáltató érdekkörében felmerült okból – nem vette igénybe az őt megillető összes szabadságot.

Mi a követendő eljárás ebben az esetben?

Főszabály szerint a munkaviszony megszűnésekor, ha a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, azt pénzben meg kell váltani. Fontos megemlíteni, hogy a szabadság megváltására csak ebben az egy esetben van lehetőség.

Előfordulhat ugyanakkor az is, hogy nem csak a tárgyévi, hanem a korábbi évről maradt, ki nem adott szabadsággal kell vagy kellene elszámolniuk a feleknek, elsősorban a munkáltatónak.

A szabály ebben az esetben sem változik, a munkáltató megváltási kötelezettsége ilyenkor is fennáll.

A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE MAGYARÁZATA 2023

A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE MAGYARÁZATA 2023

Az Mt. és a Ptk. munkaviszonyra vonatkozó szabályai

Itt az utóbbi évek legjelentősebb Munka Törvénykönyve módosítása!!!

Bővített kiadás magyarázatokkal, az ítélkezési gyakorlatból vett példákkal és a Kúria joggyakorlat-elemző csoportjainak értelmezésével

Szerzők: Dr. Horváth István, Dr. Szladovnyik Krisztina
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 600 oldal
Megjelenés: 2023. március 20.

Megrendelés ITT>>

Mi a teendő azonban akkor, ha a munkáltató nem tesz eleget a megváltási kötelezettségének, és nem számol el a munkavállalóval a munkaviszony megszűnésekor? Meddig igényelhető a szabadságmegváltás ellenértéke?

A munkajogi igények általánosan három év alatt évülnek el. Nem mindegy azonban egy korábbi évekre vonatkozóan ki nem adott szabadság esetén, hogy az elévülési idő mikor kezdődik.

Nos, értelmezésünk szerint, mivel az igény a munkaviszony megszűnésekor válik esedékessé, az elévülési idő is ebben az időpontban kezdődik, és nem ahhoz az évhez igazodik, amelyben a szabadságot ki kellett volna adni.

Nincs elzárva tehát a munkavállaló attól lehetőségtől, hogy a munkaviszony megszűnésétől számított 3 éven belül igényelje a volt munkáltatójától a szabadság megváltását.

Vagyis a címben feltett kérdésre a válasz az, hogy az érdemek ugyan elévülnek, de később, mint azt gondolnánk.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Bihary Ákos LL.M.

Dr. Bihary Ákos LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
akos.bihary@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja