Elromlott a hűtő az albérletben. Ki fizeti a javítást, cserét?

Szerző(k): Dr. Hortobágyi Sándor , Dr. Szabó Andrea Blanka | 2019.06.06 | Ingatlan

Ha bútorozottan és gépesítetten bérlünk egy lakást, sok esetben vitaforrás lehet, hogy az elektromos berendezések meghibásodása esetén a javítás vagy a csere költségei kit terhelnek.

Első körben nagyon egyszerűen lehet erre válaszolni: akinek a bérleti szerződés szerint ez a kötelezettsége! Lássuk be azonban, hogy a legtöbb mai bérbeadó nem egy 5-6 oldalas, mindenre kiterjedő bérleti szerződést szokott kötni a bérlővel (rögtön itt hadd jegyezzem meg: milyen kár…), hanem ilyen dolgokról a szerződés nem igazán szokott rendelkezni.

Amennyiben a bérleti szerződésben tehát kifejezetten nem rendelkezünk ezekről a kérdésekről, úgy a lakások és helyiségek bérletére vonatkozó törvény szabályai az irányadók. A törvény szabályozza a bérbeadó és a bérlő jogait és kötelezettségeit. E szerint a bérbeadó köteles gondoskodni az épület karbantartásáról, az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról, a közös használatra szolgáló helyiségek állagában, továbbá e helyiségek berendezéseiben keletkezett hibák megszüntetéséről. A lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásával, felújításával, illetőleg azok pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek viselésére a bérbeadó és a bérlő megállapodása az irányadó, megállapodás hiányában a karbantartással és felújítással kapcsolatos költségek a bérlőt, a pótlással és cserével kapcsolatos költségek a bérbeadót terhelik.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A fentiekből következően, amennyiben a hűtő vagy a mosógép elromlik, a jogszabály alapján a javíttatás költségei a bérlőt terhelik (pl. alkatrészcsere). Abban az esetben azonban, ha a használatra alkalmatlan elektromos berendezés nem javítható, és csere szükséges, a csere költségei a bérbeadót terhelik.

Érdekes lehet egy kérdés, amit a mai világ műszaki termékek javíttatásával kapcsolatosan alkalmazott üzleti modellje hív életre. Közismert ugyanis, hogy a műszaki termékeket elég sok esetben viszonylag rossz ár-érték arányban lehet javíttatni. Azaz a javítás költsége, annak minden velejárójával együtt (szállítás, munkaóradíj, anyagköltség stb.) nem egyszer alig marad el egy új termék árától, de százalékosan legalábbis elég jelentős részét teszi ki annak. Ebben az esetben a bérlővel szemben kevésbé méltányos, hogy neki kelljen kifizetni a teljes javítás költségét, és ezért „cserébe” egy javított, de mégis csak használt, nem garanciális, bármikor újra elromló termék marad a lakásban. Itt már felvetődnek olyan jogszabályi előírások, amelyek túlmutatnak a lakásbérleti törvényen (lásd Ptk. joggal való visszaélés tilalma, adott helyzetben általában elvárható magatartás, kárenyhítési kötelezettség stb.). Tekintve, hogy konkrétan ilyen helyzetre nincs egzakt jogszabályi előírás, maximum összeolvasni lehet ilyenkor pár analóg szabályt, s megint csak oda térünk vissza, hogy érdemesebb erről a szerződésben rendelkezni.

Már csak azért is igaz ez, mert a lakások bérletére vonatkozó jogszabály több rendelkezésében rendkívül megengedő, ún. diszpozitív jellegű, ami azt jelenti, hogy a felek a jogszabályban foglaltaktól a bérleti szerződésben eltérhetnek. Az esetleges jogviták elkerülése érdekében mindenképpen érdemes a bérleti szerződésben rendelkezni arról, hogy a bérbeadó és a bérlő között a felmerülő költségek hogyan oszlanak meg, a költségeket ki viseli.

A fentiek alapján láthatjuk, hogy akár bérbeadóként, akár bérlőként kötünk bérleti szerződést, saját érdekünkben fontos, hogy a megkötött szerződés kiterjedjen ilyen kérdésekre, és rendelkezzen a felek kötelezettségeiről, annak érdekében, hogy az esetleges jogvitákat elkerüljük. Abban az esetben, ha bérleti szerződést kíván kötni, és segítségre van szüksége, forduljon bizalommal az Ecovis Hungary Legal csapatához!

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Hortobágyi Sándor

Dr. Hortobágyi Sándor
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
sandor.hortobagyi@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja