Elvitte a végrehajtó a vagyonát, pedig nem is Ön az adós? Így szerezheti vissza! (II.)

Szerző(k): Dr. Hortobágyi Sándor | 2017.12.14 | Követeléskezelés

Előző bejegyzésünkben bemutattuk az igényper általános szabályait. Összefoglalva: az igényper megindításával visszaszerezhetjük a vagyontárgyunkat, amelyet a végrehajtó a végrehajtási eljárásban lefoglalt feltéve, ha nem mi vagyunk az adósok.

Ha a lefoglalt vagyontárgy az ingatlanunk, érdemes tudnunk, hogy az ingatlanok tekintetében a bírói gyakorlat változott az elmúlt években.

Korábban ugyanis csak az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonos indíthatott eredményesen igénypert. Aki adott esetben adásvételi szerződéssel kívánja megszerezni az ingatlan tulajdonjogát, ahhoz a szerződés megkötésén kívül szükséges a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzése is. Ameddig ez nem történik meg, nem vagyunk az tulajdonosok, jogi nyelven fogalmazva „csupán” kötelmi alapon van igényünk az ingatlanra, és amíg a tulajdonjogunkat nem jegyzik be az ingatlan-nyilvántartásba, addig nincs akadálya annak, hogy az ingatlant végrehajtási eljárás során értékesítsék, és nem hivatkozhatunk az adásvételi szerződésen alapuló tulajdonjogunkra azzal szemben, akinek a javára a végrehajtási jogot bejegyezték.

Szerző: Dr. Horváth István, Dr. Szladovnyik Krisztina
Ár: 12.900 Ft helyett 9.900 Ft

A fenti megközelítésen némiképp finomított a bírói gyakorlat az utóbbi években azzal, hogy a bejegyzett végrehajtási jognál erősebbnek ismerte el a birtokkal megerősített kötelmi jogcímet is. A konkrét esetben, az adásvételi szerződés megkötésre került, a vevő birtokba is lépett és hosszabb időn keresztül a birtoklása zavartalan volt, de a tulajdonjogának bejegyzése valamilyen okból elmaradt. A bírói gyakorlat szerint, ha valaki az ingatlan birtokába lép, de tulajdonjogának bejegyzése még nem történt meg, a törvény szerint a tulajdonoséhoz hasonló védelemben részesül, és emiatt a később keletkezett végrehajtási jognál a birtokkal megerősített érvényes kötelmi jogcím erősebbnek minősül, és emiatt alappal kérhető az ingatlan foglalás alóli feloldása.

Az igénypereknek számos részletszabálya van, ezért érdemes az igényérvényesítés különböző lehetőségeiről szakemberrel konzultálni!

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Hortobágyi Sándor

Dr. Hortobágyi Sándor
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
sandor.hortobagyi@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja