Elvitte a végrehajtó a vagyonát, pedig nem is Ön az adós? Így szerezheti vissza! (II.)

Szerző(k): Dr. Hortobágyi Sándor | 2017.12.14 | Követeléskezelés

Előző bejegyzésünkben bemutattuk az igényper általános szabályait. Összefoglalva: az igényper megindításával visszaszerezhetjük a vagyontárgyunkat, amelyet a végrehajtó a végrehajtási eljárásban lefoglalt feltéve, ha nem mi vagyunk az adósok.

Ha a lefoglalt vagyontárgy az ingatlanunk, érdemes tudnunk, hogy az ingatlanok tekintetében a bírói gyakorlat változott az elmúlt években.

Korábban ugyanis csak az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonos indíthatott eredményesen igénypert. Aki adott esetben adásvételi szerződéssel kívánja megszerezni az ingatlan tulajdonjogát, ahhoz a szerződés megkötésén kívül szükséges a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzése is. Ameddig ez nem történik meg, nem vagyunk az tulajdonosok, jogi nyelven fogalmazva „csupán” kötelmi alapon van igényünk az ingatlanra, és amíg a tulajdonjogunkat nem jegyzik be az ingatlan-nyilvántartásba, addig nincs akadálya annak, hogy az ingatlant végrehajtási eljárás során értékesítsék, és nem hivatkozhatunk az adásvételi szerződésen alapuló tulajdonjogunkra azzal szemben, akinek a javára a végrehajtási jogot bejegyezték.

Szerző: Dr. Horváth István, Dr. Szladovnyik Krisztina
Ár: 12.900 Ft helyett 9.900 Ft

A fenti megközelítésen némiképp finomított a bírói gyakorlat az utóbbi években azzal, hogy a bejegyzett végrehajtási jognál erősebbnek ismerte el a birtokkal megerősített kötelmi jogcímet is. A konkrét esetben, az adásvételi szerződés megkötésre került, a vevő birtokba is lépett és hosszabb időn keresztül a birtoklása zavartalan volt, de a tulajdonjogának bejegyzése valamilyen okból elmaradt. A bírói gyakorlat szerint, ha valaki az ingatlan birtokába lép, de tulajdonjogának bejegyzése még nem történt meg, a törvény szerint a tulajdonoséhoz hasonló védelemben részesül, és emiatt a később keletkezett végrehajtási jognál a birtokkal megerősített érvényes kötelmi jogcím erősebbnek minősül, és emiatt alappal kérhető az ingatlan foglalás alóli feloldása.

Az igénypereknek számos részletszabálya van, ezért érdemes az igényérvényesítés különböző lehetőségeiről szakemberrel konzultálni!

Ossza meg ismerőseivel:

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Hortobágyi Sándor

Dr. Hortobágyi Sándor
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
sandor.hortobagyi@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja