Emelkedő közjegyzői díjak

Szerző(k): Dr. Hortobágyi Sándor | 2018.09.06 | Minden egyéb, ami érdekelheti

2018. október 1-jei hatállyal új közjegyzői díjszabásról szóló rendelet (22/2018. (VIII. 23.) IM rendelet) lép hatályba; rendelkezéseit alapvetően ezen a napon és azt követően megkezdett eljárásokra kell alkalmazni.

Az új jogszabály megemeli az ügyérték alapú munkadíjat. A gyakorlatban ez az emelés „csak” pár ezer forintot jelent egészen 200 millió forintos értékhatárig (a régi jogszabályban ez volt az ügyérték maximum). Viszont, az e fölötti ügyértékű ügyek esetében jelentős emelésre kell számítani, mivel az új jogszabály felemelte az ügyérték maximumot 1 milliárd forintra. Egy 500 milliós szerződés bonyolítása a példának okáért több mint kétszeres, az eddigi ~560e Ft helyett majdnem 1,2 millió forintos munkadíjat jelent!

Ügyérték hiányában az óradíj alapú elszámolás is jelentős mértékben nő; az eddigi 1.500,- Ft-ról 5.500,- Ft-ra módosul a közjegyző munkadíja minden megkezdett óra után.

Ügyelni kell a részletszabályokra is, mivel jelentősen befolyásolhatják a fent leírtakat. Ha például a közjegyző munkaidőn kívül intézi az ügyet, vagy az okiratot idegen nyelven készíti el, netán bonyolult, nehéz megítélésű ügyet intéz, az alap munkadíj kétszeresét is felszámíthatja (különösen érdekes a „nehéz megítélésű” ügy kategóriája, ami egyéni mérlegelés tárgya). A közjegyző helyszíni eljárásáért másfélszeres szorzó jár és fizetni kell az óradíjas elszámolású utazási díját is.

Szerencsére továbbra is irányadó, hogy az ügyfelek által rendelkezésre bocsátott írásbeli tervezet változtatás nélküli felhasználása esetén kevesebb a munkadíj. Különbség, hogy az eddigi szabályozástól eltérően immáron kötelezően a munkadíj fele kérhető el, szemben a korábbi „lehetséges” leszállítással.

Az okiratokról készült másolat, kiadmány, és kivonat hitelesítésének díja oldalanként (!) 300 Ft-ról 750 Ft-ra emelkedik!

A jogszabály több nevesített eljárásban külön rendelkezéseket tartalmaz (hagyatéki eljárás, letétkezelés, bejegyzett élettársak, hitelbiztosítéki nyilvántartás). Itt kaptak helyet az általános jogpolitikai megfontolások sodrában a CSOK és a jelzáloghitel szerződések kedvező díjazási rendelkezései is.

Összességében elmondható, hogy van ahol kisebb, de van ahol igen jelentős mértékben növekednek a közjegyzői díjak, ennek megfelelően az ügyvédi közreműködés igénybe vétele még inkább javasolt az ügyfelek részéről.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Hortobágyi Sándor

Dr. Hortobágyi Sándor
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
sandor.hortobagyi@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja