EU Bizottsági közlemény: együttműködés a vállalkozások között a COVID-19 alatt

Szerző(k): Dr. Zalavári György LL.M. , Dr. Sándor Géza Árpád | 2020.05.21 | Cégjog

Korábbi cikkünkben ismertettük az Európai Versenyhatóságok Hálózata (ECN) közös nyilatkozatát a versenyjog alkalmazásáról a koronavírus miatti válság idején. Ezt követően jelent meg az Európai Bizottság „Ideiglenes keret az üzleti együttműködéssel kapcsolatos antitröszt kérdések vizsgálatára a jelenlegi COVID-19-járvány miatt kialakuló sürgős helyzetekre válaszul” tárgyú közleménye az Európai Unió Hivatalos Lapja 2020. április 8-i C 116I számában. A közlemény a vállalkozások közötti együttműködés lehetséges formáival foglalkozik, amely együttműködés a COVID-19-járvány alatt szűkösen rendelkezésre álló alapvető termékeket és szolgáltatásokat biztosíthatja (különösen gyógyszerek és orvostechnikai felszerelések).

A Bizottság a közleményében rögzíti, hogy a COVID-19-járvány súlyos és példa nélküli népegészségügyi szükséghelyzet, amely sokkhatásként érte a világgazdaságot. Az ellátási láncok zavarai általános kínálati sokkot eredményeznek, amelyhez aszimmetrikus keresleti sokk társul. A sokk időtartama és intenzitása bizonytalan, illetve változó és jellemzően nem a vállalkozások ellenőrzése alatt állnak, hanem kormányzati döntésektől függnek, amely rendkívüli kihívások elé állítja a vállalkozásokat. E körülmények arra kényszeríthetik a vállalkozásokat, hogy – különböző formában – együttműködjenek egymással a válság hatásainak leküzdése vagy legalább enyhítése érdekében, ami végső soron a polgárok javát szolgálja.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Általános szabály, hogy a vállalkozások közötti megállapodások versenyszabályokkal való összhangját a vállalkozásoknak maguknak kell értékelniük, ugyanakkor a Bizottság felismerte, hogy a COVID-19-járvány alatt, és ezzel összefüggésben a vállalkozásoknak konkrétabb iránymutatásra lehet szükségük egyes együttműködési kezdeményezéseikre vonatkozóan, hogy könnyebben tudják elvégezni az önvizsgálatot, ezért a Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága létrehozott egy külön weboldalt és postafiókot, amelyeken keresztül informális iránymutatás kérhető konkrét kezdeményezésekkel kapcsolatban.

A COVID-19-járványhoz kapcsolódó szükséghelyzetekre adott válaszhoz az együttműködés eltérő szintje lehet szükséges, és hozzá kapcsolódóan változhat az esetleges antitröszt-aggályok mértéke is. Ilyen együttműködés lehet, ha az egészségügyi ágazatban folytatott együttműködés keretében egy szakmai szövetséget bíznak meg koordinációs feladatokkal (szállítás összehangolása, kapacitási információk stb.). Az ilyen tevékenységek akkor nem vetnek fel antitröszt-aggályokat, ha megfelelő biztosítékok vonatkoznak rájuk, így különösen nem áramlik vissza egyedi vállalati információ a versenytársakhoz.

Előfordulhat, hogy kereskedelmi szempontból érzékeny információk cseréje is szükségessé válik, amely rendes körülmények között versenyjogilag aggályos, azonban a jelenlegi rendkívüli körülmények között nem problematikus, feltéve, hogy ezek: i.) az alapvető termékek vagy szolgáltatások – például a COVID-19-betegek kezelésére használt termékek vagy szolgáltatások – terén jelentkező ellátási hiány kezelését vagy elkerülését célozzák, és azokra a termelés leghatékonyabb módon történő növeléséhez objektíven szükség van; ii.) ideiglenes jellegűek; és iii.) amennyiben az ilyen intézkedések nem lépik túl az ellátási hiány kezeléséhez vagy elkerüléséhez feltétlenül szükséges mértéket.

Az együttműködés abban az esetben is megengedett, ha erre a hatóságok kérik fel a vállalkozásokat, illetve azt is értékelni kell, ha valamilyen hatóság ösztönzi, koordinálja az együttműködést.

Ugyanakkor a Bizottság hangsúlyozza, szorosan és aktívan nyomon követi a releváns piaci fejleményeket annak érdekében, hogy felderítse az olyan eseteket, amikor egyes vállalkozások a jelenlegi helyzetet kihasználva megszegik az uniós antitröszt-jogszabályokat, és a Bizottság különösen nem tolerálja az olyan vállalkozások magatartását, amelyek a válságot nyereségszerzés céljából versenyellenes összejátszásra vagy erőfölénnyel való visszaélésre próbálják kihasználni.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Zalavári György LL.M.

Dr. Zalavári György LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gyorgy.zalavari@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja