Felháborító csendháborító bömbölteti a Despacito-t? Ne hagyja magát!

Szerző(k): Dr. Bihary Ákos LL.M. | 2017.10.12 | Ingatlan

Hangos tivornyázás egész éjjel, ordítozás, vasárnap hajnali flexelés, lakásfelújítás… Íme, néhány példa a békés közösségi együttéléssel köszönő viszonyban sem álló szituációk széles tárházából.

Mit tehetünk akkor, ha egy túl hangos szomszéd miatt már napok óta nem tudunk aludni?

A Polgári Törvénykönyvnek az általános szomszédjogi rendelkezése értelmében, az ingatlan tulajdonosa, használója köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarja, vagy amellyel jogaik gyakorlását (ide tartozik a pihenéshez való jog is) veszélyezteti.

Általánosságban elfogadott, íratlan szabály, hogy hétköznap 6:00 és 22:00 óra között lehet elvégezni az ugyan zajjal járó, de bármilyen oknál fogva szükségessé váló tevékenységeket, de ebben az esetben sem szabad elfeledkezni arról, hogy a szomszédjainkat szükségtelenül zavarni nem lehet. Ebből következően tévhit, hogy hangos tevékenységet csak este 22:00 óra után tilos folytatni.

Először mindenképpen érdemes udvarias, de ugyanakkor határozott stílusban, személyesen felszólítani az együttélési normákat megsértő lakótársat a zavaró cselekmény abbahagyására.

INGATLANOKKAL KAPCSOLATOS ÁFA-SZABÁLYOK 2019 – Konferencia

Ingatlanszabályok alkalmazása a közösségi jog tükrében
Időpont: 2019. január 24., csütörtök
Előadók:  Dr. Csátaljay Zsuzsanna

Ár: 29.900 Ft helyett 20.930 Ft
RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS

Ha viszont a felszólításunknak nem tesz eleget, csendháborítás miatt tegyünk telefonon bejelentést a rendőrségen.

A szabálysértésekről szóló törvény irányadó rendelkezése értelmében, aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy ahhoz tartozó telken indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát megzavarja, a csendháborítás szabálysértését követi el.

A bejelentést követően a rendőrség köteles intézkedni, melynek keretében a helyszínre járőrt küld. A rendőr a szabálysértés észlelése esetén kisebb súlyú szabálysértés esetében figyelmeztethet, komolyabb esetben, vagy többszöri eredménytelen szóbeli figyelmeztetést követően azonban már pénzbírságot is kiszabhat, 5.000,- Ft-tól 150.000,- Ft-ig terjedő értékben, ami már kellően visszatartó erővel bírhat a további hangoskodástól.

Szerző: Dr. Horváth István, Dr. Szladovnyik Krisztina
Ár: 12.900 Ft helyett 9.900 Ft

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Bihary Ákos LL.M.

Dr. Bihary Ákos LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
akos.bihary@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja