Felszámolták a cégem! – A teljes vagyonommal felelek ügyvezetőként? Érinthet az eltiltás?

Szerző(k): Dr. Molnár Gergő Zsolt | 2017.04.27 | Követeléskezelés

Sokszor felvetődik a kérdés, hogy amennyiben cégünk felszámolás alá kerül, ez akadályt jelent-e abban, hogy újabb társaságot hozzunk létre, vagy ügyvezetői tisztséget töltsünk be egy másik cégben. A tévhitek eloszlatása érdekében tisztázzuk, hogy a cég felszámolása nem jelent automatikus eltiltást, és az ügyvezetői felelősség megállapításának is szigorú korlátai vannak.

Célszerű tisztázni, hogy az eltiltásnak polgári jogi és büntetőjogi vetületei is vannak, de ebben a bejegyzésben a polgári jogi eltiltás és az ügyvezető felelősségének kérdését járjuk körbe.

Szerző: Dr. Horváth István, Dr. Szladovnyik Krisztina
Ár: 12.900 Ft helyett 9.900 Ft

Ha a korlátolt tagi felelősséggel járó társaság (kft. vagy részvénytársaság) felszámolás alá kerül, valóban előállhatnak olyan körülmények, amelyek alapján az ügyvezető magánvagyonával is felelhet, de ehhez több feltételnek is meg kell valósulnia. A felszámolási eljárás során bármely hitelező kérheti a bíróságtól annak megállapítását, hogy a cég vezetői onnantól kezdve, hogy a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet beállt, ügyvezetési feladataikat nem a hitelezők érdekeinek figyelembevételével látták el. Abban az esetben, ha ilyen bírósági eljárásra kerül sor, ezt az állítását a hitelezőnek kell bizonyítania, vagy az ügyvezetőnek kell sikeresen megcáfolnia és bizonyítania, hogy a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet beálltát követően a tőle elvárható valamennyi intézkedést megtette a hitelezői veszteségek elkerülése érdekében, s így mentesülhet a felelősség alól.

Az ügyvezető tehát kizárólag abban az esetben felel a ki nem elégített hitelezői követelések erejéig, ha a fenti eljárásban a bíróság megállapítja a felelősségét, azonban még ebben az esetben sem kerül automatikusan eltiltás hatálya alá.

Az ügyvezető eltiltását akkor állapítja meg a cégbíróság, ha ezt követően a cég vezetője nem elégíti ki magánvagyonából a hitelezői követeléseket, és a vele szemben, vagyonára indított végrehajtás eredménytelenül zárul, tehát a hitelezők a végrehajtási eljárás során sem nyertek kielégítést.

Az eltiltás is csak átmenetileg akadályozza azt, hogy újra ügyvezető lehessen az ember, mivel ilyen esetben öt éven át nem lehet vezető tisztségviselői pozíciót betölteni vagy többségi befolyást szerezni gazdasági társaságban.

Lényeges elhatárolás, hogy ha a cég úgy szűnik meg felszámolás során, hogy az eljárást kényszertörlési eljárás előzte meg, akkor a fenti szabályok nem érvényesülnek, az ügyvezetőnek automatikus eltiltással kell számolnia.

Habár eltiltással nem jár, de a jövőben igencsak korlátozza a megszűnt cég volt ügyvezetőjének vállalkozási lehetőségeit, ha cége úgy szűnik meg, hogy legalább öt millió forint összegű adótartozása állt fenn, ugyanis ebben az esetben, ha új társaságot alapítana vagy ilyennek a vezetését látná el, az adóhatóság az új cég adóregisztrációs eljárása során nem fog új adószámot megállapítani a korábbi ügyvezető személyére tekintettel.

Amennyiben az ügyvezetői felelősséggel vagy az eltiltással kapcsolatosan személyre szabott tanácsra van szüksége, forduljon bizalommal az Ecovis Hungary Legal szakértőihez!

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Molnár Gergő Zsolt

Dr. Molnár Gergő Zsolt
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gergo.molnar@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja