„Grey divorce” járvány – válások 50 felett

Szerző(k): Dubravecz Gyöngyvér | 2021.05.27 | Mediáció

A kifejezés olyan demográfiai trendre utal, amely az idősebb házaspárok körében a válások számának növekedését mutatja. Az Egyesült Államokban a válások aránya a 90-es évektől összességében csökkent, de az 50 év feletti emberek körében a válások száma folyamatosan növekszik, az elmúlt években megduplázódott. 65 évesek és idősebbek esetében a válások aránya megháromszorozódott.

66%-ban a nők kezdeményezik a válást.

Mi lehet ennek az oka?

Amikor megkérdezünk párokat, miért döntöttek a válás mellett, általában olyan válaszokat fogunk hallani, mint „egyszerűen nem működött” vagy „csak másfelé fejlődtünk”. Az 50 felettieknél négy okot lehet jól beazonosítani.

1. „Üres fészek” szindróma

Amikor a gyerekek felnőnek és elköltöznek otthonról, a házaspárok egy része nem tudja tovább tolerálni az érzelmi eltávolodást. Addig az volt a legfontosabb számukra, hogy gyermekeik ép családban nőjenek fel, azonban ez nem volt igazi házasság, hanem csak egy megállapodás, egy fegyverszünet, amely mindkét partnernek elviselhető körülményeket biztosított, de messze nem volt ideális.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

2. Hűtlenség

Bár a válásoknál a leggyakoribb három ok között van a hűtlenség, ebben a korcsoportban is 27% jelöli meg válóokként csakúgy, mint a többi korosztálynál.

3. Csökkent a válással kapcsolatos megbélyegzés

Kutatások kimutatták, hogy a válás miatti megbélyegzésnek a csökkenésével azok, akik már elégedetlenek a házasságukkal, nagyobb eséllyel élnek a lehetőséggel, bátrabban vágnak neki a bontópernek. Már nem tartja vissza őket a félelem a társadalmi megbélyegzés miatt.

4. Hosszabb életkor – önmegvalósítás

A döntő tényező úgy tűnik, a hosszabb életkorral magyarázható. A baby boom és az X generáció várható életkora hosszabb, mint a korábbi nemzedékeké. Az életükben van egy olyan cél is, melyet még a szüleik, nagyszüleik nem fogalmaztak meg, ez pedig az önmegvalósítás. 50 éves korhoz közeledve az emberek szembesülnek azzal, hogy mit értek el egykori álmaikból, hol tartanak életükben. Csalódást, keserűséget érezve gyakran hibáztatják házastársukat, őt teszik felelőssé kudarcaikért. Nem tartják még későinek, hogy új életet kezdjenek. Úgy érzik még új kalandok, új karrier, új lehetőségek várnak rájuk. Ez a korábbi generációknál szinte elképzelhetetlen volt.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

Bár a fenti adatok az Egyesült Államokra vonatkoznak, de budapesti mediációs irodánk statisztikája is hasonló. A tendencia Magyarországon is megfigyelhető. Szép számmal jönnek hozzánk az 50+ korosztályba tartozó házaspárok. Náluk is nagyon fontos, hogy békésen, kíméletesen váljanak el, fenntartva, kialakítva egy barátságos kapcsolatot.

(Forrás: https://www.bgsu.edu/ncfmr/resources/data/family-profiles/allred-age-variation-div-rate-fp-19-13.html)

Dubravecz Gyöngyvér

Dubravecz Gyöngyvér
Umathum Mediátor Iroda és Akadémia
ügyvezető | mediátor | IM által akkreditált mediátor-kiképző tréner
umathum@mediatorakademia.com
A szerző szakmai profilja