Hihetetlen akciók!!! Akár 30-40-50% kedvezmény!

Szerző(k): Dr. Kálmán Kinga | 2017.07.03 | Fogyasztóvédelem és e-kereskedelem

Kecsegtető ajánlat, ugyebár? Igen, az.

Fogyasztóként jómagam is figyelemmel kísérem az egyes áruházak időszaki vagy rendkívüli leárazásait, hiszen miért fizessek többet, ha ugyanazt a terméket alacsonyabb áron is megkaphatom, főleg ha egy önmagában is nagyobb értékű árucikkről és így összegében nagyobb kedvezményről van szó.

A mai vásárlók többsége hasonlóképpen vélekedik és ezzel a vállalkozások is tisztában vannak, éppen ezért érik egymást követően a különböző hatalmas akciók.

Míg azonban a kedvezmények mértékének meghatározása egy vállalkozás belső üzleti döntése, addig a kedvezményes árak kiírására már kötelező szabályok érvényesülnek. A fogyasztóvédelmi törvény ugyanis egyértelműen kiköti, hogy a termék eladási áraként a fogyasztó által ténylegesen fizetendő, az általános forgalmi adót és egyéb kötelező terheket is tartalmazó árat kell feltüntetni, méghozzá egyértelműen, könnyen azonosíthatóan és tisztán olvashatóan.

Mindezek alapján tehát nem elegendő az eredeti vételárat és az adott termékhez kapcsolódó kedvezményt megjelölni, a konkrét akciós összeget (is) fel kell tüntetni.

És hogy mindezt milyen formában? Erre a kérdésre az ún. eladási és egységár rendelet ad választ, mely mind az akció előtt, mind a leárazás alatti árkiírások tekintetében kötelezővé teszi, hogy az árak a terméken, annak csomagolásán vagy a termékhez egyéb módon rögzítve, esetleg közvetlenül a termék mellett elhelyezett egyedi árkiíráson vagy a fogyasztó számára a megvenni kívánt termék kiválasztásakor könnyen hozzáférhető árjegyzéken legyenek feltüntetve.

A fenti szabályok értelemszerűen érvényesülnek a szolgáltatási díjak, illetve az egységárak tekintetében is, méghozzá függetlenül attól, hogy üzleten belüli kereskedelemről vagy esetleg webshopról van szó.

Ha pedig megszegnénk véletlenül a fenti előírásokat, nem kell rögtön kétségbe esni, egy idén év elején született fogyasztóvédelmi határozat alapján első alkalommal még megúszhatjuk egy hatósági felszólítással, a későbbiekben azonban számolni kell a bírsággal is.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Kálmán Kinga

Dr. Kálmán Kinga
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
kinga.kalman@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja