Hogyan zárhatom ki magánutamról az illetékteleneket?

Szerző(k): Dr. Jean Kornél , Dr. Török Ingrid | 2021.03.04 | Ingatlan

Jelen cikkünkben bemutatjuk, hogy a „közforgalom elől el nem zárt magánút” megnevezésű ingatlanunkról hogyan tudjuk kitiltani az illetékteleneket.

Felmerülhet a kérdés, hogyan lehetséges az egyáltalán, hogy egy út megnevezésű ingatlan magánszemély tulajdonában áll.

Az úthálózat közutakból és a közforgalom elől el nem zárt magánutakból áll.

A közutak jellemzően állami vagy önkormányzati tulajdonban vannak. A magánutak azonban természetes személyek és jogi személyek tulajdonában álló területen lévő utak.

A magánút lehet közforgalom elől el nem zárt vagy közforgalom elől elzárt.

Közforgalom elől el nem zárt magánúton bárki szabadon közlekedhet.

A közforgalom elől elzárt magánút azonban sorompóval, kapuval vagy más fizikai eszközzel lezárt, vagy „Mindkét irányból behajtani tilos” jelzőtáblával és a „magánút” feliratot tartalmazó kiegészítő táblával jelzett út, melyen nem lehet szabadon közlekedni.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Közforgalom elől el nem zárt magánutat közforgalom elől elzárni a közlekedésügyi hatóság engedélyével lehet.

Mit vizsgál a közlekedésügyi hatóság a kérelem elbírásakor?

  • A közlekedésügyi hatóság az engedélykérelem elbírálásakor vizsgálja, hogy a szomszédos ingatlanok tulajdonosainak jogai sérülnek-e a közforgalom elől el nem zárt magánút közforgalom előli elzárása esetén. Ebben az esetben tehát az elzáráshoz szükség lehet a szomszédos ingatlanok tulajdonosainak hozzájáruló nyilatkozatára.
  • A közlekedésügyi hatóság vizsgálja továbbá azt is, hogy az ingatlan közművel ellátott-e. Ebben az esetben a közműszolgáltató hozzájárulása szükséges.
  • A közlekedésügyi hatóság az engedélyező határozatában további feltételeket is megállapíthat, melyek teljesítését ellenőrzi.

Amennyiben az engedélykérelmünknek a közlekedésügyi hatóság helyt adott, a határozat birtokában az ingatlanügyi hatóságtól kérni kell az ingatlan megnevezésében bekövetkezett változás átvezetését. Ekkor ugyanis az ingatlan megnevezése „közforgalom elől el nem zárt magánútról” „közforgalom elől elzárt magánútra” változik.

A fentiek alapján tehát nem jó megoldás az, ha a közforgalom elől el nem zárt magánutunk bejáratát elbarikádozzuk, vagy sorompót helyezünk oda. Mielőtt bármely efféle lépéshez folyamodnánk, előzetesen kérni kell a közlekedésügyi hatóság engedélyét.

Ha ingatlanjogi témában problémája merülne fel, keresse bátran az ECOVIS Hungary Legal csapatát! Állunk rendelkezésére!

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Jean Kornél

Dr. Jean Kornél
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Irodavezető equity partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
kornel.jean@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja