Honnan szerezzünk tulajdoni lapot?

Szerző(k): Dr. Szigeti-Szabó Andrea LL.M. , Dr. Farkas Márton | 2019.11.28 | Ingatlan

Több írásunkban is taglaltuk már, hogy az ingatlantulajdonhoz kapcsolódó ügyletek (adásvétel, ajándék, bérlet stb.) alapdokumentumaként az ingatlan tulajdoni lapjáról ismerhetők meg az ahhoz kapcsolódó legjelentősebb műszaki és jogi ismérvek.

Bár az ingatlanátruházásra vonatkozó okiratok ellenjegyzésekor az okiratszerkesztő ügyvéd köteles elvégezni az aktuális ingatlan-nyilvántartási adatok ellenőrzését egy aznapi állapotot tanúsító tulajdoni lap révén, akár a szerződéskötést megelőzően, már a legelső kapcsolatfelvételkor is felmerülhetnek olyan kérdések a felek között, amelyekre megnyugtató és hiteles válasszal a tulajdoni lap szolgál.

Tapasztalataink szerint a legtöbb esetben maga a tulajdonos sincs tisztában egy-egy teher vagy más személyt illető jogosultság fennállásával, és sajnos az aktuális állapot bizonyítására gyakran tulajdoni lapot sem tudnak mutatni az érdeklődő vevőknek vagy bérlőknek. Annak érdekében, hogy a felelős érdeklődőket megsegítsük, jelen cikkünkben azokat a megoldásokat vesszük sorra, amelyek révén az „egyszerű földi halandók” is könnyedén hozzájuthatnak a fontos információt rejtegető tulajdoni laphoz.

A legtöbbek előtt ismert és rettegett út a személyes földhivatali ügyintézés, melynek keretében bármely járási földhivatalban hozzájuthatunk az általunk megjelölt ingatlan tulajdoni lapjához, függetlenül attól, hogy az ingatlanra vonatkozó földhivatali eljárás egyébként az adott hivatal illetékességébe tartozik-e. A tulajdoni lap hiteles másolata 6250 forint, a nem hiteles másolat 1000 forint igazgatási szolgáltatási díj ellenében szerezhető meg, és az egyszerű informálódáshoz az utóbbi verzió is teljesen megfelelő.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Ehhez képest lényegesen kényelmesebb és praktikusabb, mégis kevésbé ismert a Földhivatal Online felületről ügyfélkapus hozzáféréssel elérhető elektronikus ügyintézési felület. Ezen a platformon helyrajzi szám vagy természetbeni cím alapján kereshetünk a nyilvántartott ingatlanok között (a pontosabb találat érdekében javasoljuk a helyrajzi szám alkalmazását). A helyesen kitöltött adatok alapján kilistázott ingatlan vonatkozásában pedig az alábbi lekérdezéseket végezhetjük el:

  • a tulajdoni lap első része (amely csak az ingatlan alapadatait tartalmazza, erről részletesebben az alábbi cikkben olvashat), havonta 20 darab ingyenes letöltési lehetőséggel;
  • e-hiteles tulajdoni lap, 3600 forint megfizetése ellenében;
  • nem hiteles tulajdoni lap, évente 2 alkalommal ingyenesen, azt követően 1000 forint megfizetése ellenében;
  • térképmásolat 2250 forint megfizetése ellenében, amely a szomszédos ingatlanok viszonyait illetően szolgál információval;
  • társasházi információk, amely az adott társasházi törzsbetétre vonatkozó valamennyi önálló ingatlan (albetét) alapinformációit tartalmazzák, korlátlanul és ingyenesen hozzáférhető módon.

Az alapvető informálódáshoz ismételten elégséges a 3. pontban felsorolt, nem hiteles tulajdoni lap lekérdezése. Szemle esetén kizárólag a hatályos bejegyzéseket tartalmazza a lekérdezett tulajdoni lap, míg a teljes tulajdoni lap esetében valamennyi, már korábban törölt bejegyzést is megismerhetjük. Amennyiben elfogyasztottuk már az évi 2 darab ingyenes letöltés lehetőségét, úgy bankkártyás fizetés útján rendezhetjük a szükséges szolgáltatási díjat.

Bár a fenti ügyintézési módszerek bárki számára hozzáférhetők, a tulajdoni lapon szereplő információk értelmezéséhez és a tehermentes ingatlanszerzéshez szükséges tanácsadáshoz érdemes ügyvédi segítséget kérni. Forduljon bizalommal az Ecovis Hungary Legal szakértőihez!

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Szigeti-Szabó Andrea LL.M.

Dr. Szigeti-Szabó Andrea LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner | Felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
szigetiszabo@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja