Ingyen élsz? Jobb, ha félsz!

Szerző(k): Dr. Hortobágyi Sándor | 2018.01.04 | Ingatlan

Nap, mint nap kötünk ingyenes szerződéseket. Némelyek csekély jelentőségűek, de van közöttük fontos is. Gondoljunk csak egy szívességi lakáshasználatra, ami a lakóhelyünket biztosítja, vagy egy nagyobb értékű ajándékozásra.

És nap, mint nap elkövetjük azt a hibát, hogy ezeket a „nagyobb horderejű szerződéseket” nem foglaljuk írásba. Miért jelenthet ez problémát?

Van egy jogi fogalom: a szerződések visszterhességének vélelme; fordítsuk le magyarra. A jog azt feltételezi, hogy ha kapok valamit, akkor adni is fogok ezért valamit és vice versa. Ha veszek egy kiló kenyeret, fizetek érte – én jogosult vagyok a kenyérre, az eladó a pénzre.

Szerző: Dr. Horváth István, Dr. Szladovnyik Krisztina
Ár: 12.900 Ft helyett 9.900 Ft

Ingyenes szerződéseknél ez az egyensúly jó értelemben borul: valamelyik fél részéről nincs teljesítés. Igen ám, de a fenti főszabály alapján a jog minden esetben vélelmezi, feltételezi az ellenszolgáltatást, így az ingyenes szerződések esetében mindig a szolgáltatást nem nyújtó fél érdeke, hogy igazolni tudja a szerződése ingyenes voltát.

Mi van akkor, ha ez nem sikerül? Mi van akkor, ha a felek között semmilyen írásos nyoma nincs annak, hogy milyen (ingyenes) szerződést kötöttek és utóbb összevesznek valamin? Nos, ez esetben az „ingyenesen” szerző fél elég nagy bajba kerülhet: egy esetleges bírósági eljárás során nem fogja tudni bizonyítani a szerződése ingyenességét, mert a jog a kölcsönös teljesítés mellett van.

Igen, ez magának a szerződésnek a típusát is eldönti egyben. Szívességi lakáshasználat helyett bérleti jogviszonyt, ajándékozás helyett kölcsönt, esetleg letétet, stb. fognak megállapítani, ahol már előkerül az „adós fizess” elv.

Ugye Ön sem akarja, hogy miután fél éve ott lakik valahol ingyen, szívességből, egy kis nézeteltérés után kapjon egy combos elmaradt bérleti díj számlát? Foglalja írásba a szerződését!

INGATLANOKKAL KAPCSOLATOS ÁFA-SZABÁLYOK 2019 – Konferencia

Ingatlanszabályok alkalmazása a közösségi jog tükrében
Időpont: 2019. január 24., csütörtök
Előadók:  Dr. Csátaljay Zsuzsanna

Ár: 29.900 Ft helyett 20.930 Ft
RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Hortobágyi Sándor

Dr. Hortobágyi Sándor
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
sandor.hortobagyi@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja