Jelentés Kínából: Korrupció? Nem az én cégemben!

Szerző(k): Dr. Zalavári György LL.M. | 2023.03.30 | Minden egyéb, ami érdekelheti

Az Ecovis hálózat ügyvédei Magyarország mellett számos más országban is segítik ügyfeleiket. A Kínában terjeszkedni vágyó cégeknek Richard Hoffmann német ügyvéd, az Ecovis Heidelberg alapítója tud támogatást nyújtani. Richard Hoffmann több éves német és nemzetközi tapasztalata, a kínai üzleti környezet speciális ismerete révén már több száz vállalatot támogatott sikeresen abban, hogy eligazodjanak a jogi, adózási és megfelelési kérdések komplexitásában Kínában. Az alábbi írás Richard Hoffmann angol nyelven megjelent, a kínai korrupció elleni harcról szóló cikkének engedélyével elvégzett magyar fordítását tartalmazza.

„Az utóbbi években egyre több olyan eset fordult elő, amikor üzletemberek és hírességek pénzügyi bűncselekmények vagy korrupció miatt kerültek bajba. A hírekben gyakran találunk erre példákat, és gyakran mágnások vagy a szórakoztatóiparban tevékenykedő személyek is érintettek. Mivel Kínában szigorodnak az előírások és nőnek a büntetések, a külföldi és a Kínában található multinacionális vállalatoknak is óvatosan kell eljárniuk a saját üzleti tevékenységük során. A belső korrupció és a nem megfelelő védekezési mechanizmusok miatt a vállalatok felelőssé válhatnak az alkalmazottaik által elkövetett bűncselekményekért. Ezért a vállalatoknak számos dolgot kell szem előtt tartaniuk, és tisztában kell lenniük a kereskedelmi korrupcióhoz vezető különböző magatartásformákkal kapcsolatban.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Az alábbiakban áttekintjük az alapvető kínai jogi kereteket és a kereskedelmi korrupció különböző típusait, majd hasznos ismereteket mutatunk meg a korrupcióval foglalkozó vagy azt megelőzni kívánó vállalatoknak.

A korrupcióellenes kampány elnöke, Hszi Csin-ping alatt

2012-ben, amikor Hszi Csin-ping először lépett hivatalba, bevezette és végrehajtotta a legnagyobb szervezett korrupcióellenes kampányt, amelyet Kína valaha látott, azzal a céllal, hogy lecsapjon a »tigrisekre és legyekre« (amely kifejezés a magas rangú tisztviselőkre és a helyi köztisztviselőkre vonatkozik). Azóta több mint 4,5 millió ember ellen indítottak vizsgálatot, és több mint 200 000 tisztviselőt állítottak félre a bírósági eljárás lefolytatásáig a Központi Fegyelmi Ellenőrző Bizottság (CCDI) szerint. A kampány kezdete először a közszférát érintette leginkább, azonban lassan a magánszektoron és a külföldi vállalatokon belüli korrupció felszámolása is beindult. 2014-ben egy nagy brit gyógyszeripari vállalatot félmilliárd dollárra büntettek meg, mert orvosokat és kórházakat vesztegetett meg termékei népszerűsítése érdekében. Ez a politika és a korrupció felszámolása folytatódni fog, ahogy Hszi Csin-ping elnök a 20. pártkongresszusról szóló jelentés után kijelentette: továbbra is üldözi és fel fogja számolni a korrupciót Kínában.

Melyek a kereskedelmi korrupció különböző típusai Kínában?

A vállalat alkalmazottja által elkövetett passzív vesztegetés, zsarolás és sikkasztás

A következő magatartások minősülnek büntethetőnek:

  • a vállalat pénzének jogtalan birtokba vétele,
  • pénz vagy vagyon jogtalan elfogadása szívességért cserébe.

A kenőpénz elfogadásáért kiszabott büntetések »viszonylag nagy« összegek esetén három év határozott idejű börtönbüntetéstől kezdődnek. Súlyos körülmények között akár 10 év börtönbüntetést is kiszabhatnak, a »különösen nagy összegű« bűncselekmények pedig életfogytiglani börtönbüntetést jelenthetnek. Minden büntetés pénzbírságot is tartalmaz.

Vállalati alkalmazott megvesztegetése

A kínai Büntető Törvénykönyv 164. cikke kimondja, hogy illegális pénz vagy ingatlan adományozása a vállalat alkalmazottainak, és bűncselekménytől függően három évig, egyes esetekben akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Vállalat által elkövetett vesztegetés

Abban az esetben, ha egy vállalat megveszteget egy alkalmazottat, a kínai Büntető Törvénykönyv 164. cikke szerint a vállalat és a bűncselekményt közvetlenül elkövető személy(ek) pénzbírsággal, valamint határozott idejű szabadságvesztéssel sújtható(ak). Még ha a tevékenység nem is eredményez bűncselekményt, a vállalat akkor is felelősségre vonható, és 10 000–200 000 jüan közötti bírságot kaphat.

Hogyan előzhetem meg a korrupciót a vállalatomban?

Természetesen vannak olyan lépések és eljárások, amelyeket be kell vezetni a kínai vállalatnál, hogy csökkentsük a korrupció kockázatát az alkalmazottak körében. Ilyenek például a következők:

  • Egyértelmű politika a visszatérítésre vonatkozóan 

Az alkalmazottaknak tudniuk kell, hogy milyen típusú költségek téríthetők meg, és hogyan működik a folyamat. A költségtérítési stratégiák segíthetnek a gyanús viselkedés, például a korrupció vagy a csalás azonosításában. A részleteket a személyzeti kézikönyvnek kell tartalmaznia úgy, hogy minden alkalmazott hozzáférjen.

  • Vállalati pecsétek kezelése

Mivel Kínában nagyon erős a jogi alapjuk, a cégpecsétekkel könnyen visszaélhetnek az alkalmazottak vagy külső felek azzal, hogy a vállalat tudta nélkül írnak alá szerződéseket, engedélyeket stb. A visszaélések megelőzése érdekében a cégpecséteket biztonságos helyen és szigorú felügyelet mellett kell tárolni. Ezenkívül tanácsos a vállalati pecsétek kezelésének felelősségét elosztani (nem szabad egy személynek túl nagy hatalmat adni). A külföldi társaságoknál általában a jogi képviselő kezeli a pecsétet, ami megnehezíti a társaság számára, hogy megőrizze függetlenségét a pecsét felhasználásának módját illetően.

Mit tehetek cégként, ha a legrosszabb eset bekövetkezik?

A teendők a jogsértés súlyosságától függnek. A kínai vállalatnak azonban több dologgal és lépéssel is tisztában kell lennie. Független vizsgálatot kell lefolytatni egy belső ellenőrzési/megfelelőségi csoport vagy egy megbízott külsős, harmadik fél által. Az eredménytől függően többféle intézkedés lehetséges:

  • a munkavállaló meggyőzése a munkavállalói felmondásra,
  • a munkáltatói felmondás az érintett okok miatt (pl. szerződésszegés, magatartási kódex stb.),
  • felmondja az érintett szállítók szerződéseit,
  • válságkezelés végrehajtása, ha a helyzet már nyilvánosságra került.

A szabályok be nem tartásának következményei

A korrupció megelőzése során a kínai vállalatok számára elengedhetetlen, hogy kiépítsék saját védelmi mechanizmusaikat, és megtanulják, hogyan kezeljék ezeket a körülményeket, ha a korrupció bármely formája előfordul. Az alkalmazott által elkövetett vesztegetés a vállalat saját cselekményének számít, ezért polgári és büntetőjogi felelősséget visel. Kivételt képez, ha az alkalmazott magatartása a versenyelőnyt vagy az ügyleti lehetőségeket nem segíti elő.

Ha kormányzati szervek vesznek részt a vizsgálatban, a kínai vállalatoknak együtt kell működniük és meg kell adniuk a kért információkat. Az eltitkolás vagy az akadályozás szigorúbb büntetéseket vonhat maga után (például magasabb pénzbírságokat és büntetéseket az érintettek számára). Másrészt az aktív együttműködés csökkentheti a büntetés súlyosságát, vagy akár teljesen meg is szüntetheti azt a kínai büntető törvénykönyv paragrafusai alapján. A kínai vállalatoknak tanácsos hangsúlyt fektetniük a kommunikációra és a támogatásra minden érintett között, hogy teljes mértékben együttműködjenek a hatóságokkal a nyomozási folyamat során.

Hasznos tanácsunk

Mindent egybevetve senki sem szeretné, hogy a saját kínai cégénél korrupció nyomaira bukkanjon. Ha ez mégis megtörténik, tudni kell, mik a következő lépések. Egy részletes megfelelési rendszer bevezetése a kezdetektől fogva jó alapot biztosít, és jelentős lépés a korrupció megelőzése felé. Alapvető fontosságú a kínai törvények jogi kereteinek megértése és a vállalaton belüli bevezetése, valamint ezek kommunikálása az alkalmazottak számára. Érdemes alkalmazni egy olyan szakértőt a vállalathoz, aki felügyeli és biztosítja a cég megfelelőségét, és jelentős ismeretekkel rendelkezik a kínai jogrendszer, nyelv és kultúra tekintetében.”

Ha Kínában szeretne cége terjeszkedni, keresse Dr. Zalavári György ügyvédet az Ecovis Hungary Legal nemzetközi kapcsolattartóját vagy közvetlenül Richard Hoffmann német ügyvédet, az Ecovis Heidelberg partnerét. 

Az eredeti cikket fordította Dr. Zalavári György ügyvéd, az Ecovis Hungary Legal partner ügyvédje.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Zalavári György LL.M.

Dr. Zalavári György LL.M.
Ecovis Zalavári Legal Hungary
Ügyvéd | Mediátor | Adatvédelmi szakjogász
Ecovis Zalavári Ügyvédi Iroda
gyorgy.zalavari@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja