Kapcsolattartás szabályozása iránti per változása az új Pp.-ben

Szerző(k): Dr. Jean Kornél , Dr. Török Ingrid | 2021.02.04 | Minden egyéb, ami érdekelheti

2021. január 1. napjától érvénybe lépő módosítások értelmében változott a polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény (továbbiakban: Pp.) szülői felügyelettel kapcsolatos perek fejezete.

A módosítás értelmében a szülői felügyelettel kapcsolatos perek kiegészültek a kapcsolattartás szabályozását érintő perekkel, így kitöltve egy eddig nem szabályozott joghézagot.

A Pp. szerint kapcsolattartási peren a kapcsolattartás szabályozása, a kapcsolattartás megváltoztatása, valamint a kapcsolattartási jog korlátozása vagy megvonása iránt indított pert kell érteni.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A kapcsolattartás szabályozása, a kapcsolattartási jog korlátozása vagy megvonása iránti kereset önállóan nem, kizárólag házassági perben vagy szülői felügyelet gyakorlásának rendezése iránt indított perben terjeszthető elő. A kapcsolattartás megváltoztatása iránti peren olyan pert kell érteni, ahol a kapcsolattartás kérdésében a bíróság döntött, így a kapcsolattartás megváltoztatását a bíróságtól lehet kérni.

Abban az esetben tehát, hogyha nincsen folyamatban házassági vagy szülői felügyelettel kapcsolatos per, akkor a kapcsolattartás szabályozása, a kapcsolattartási jog megvonása vagy korlátozása a gyámhatóság hatáskörébe tartozik.

A fenti változtatások oka az, hogy a jogalkalmazói visszajelzések alapján felmerült az igény a kapcsolattartásra vonatkozó, a korábbi szabályok szerinti a gyámhatóság és a bíróság közötti megosztott hatáskörnek oly módon történő megváltoztatására, amely kibővítené a kapcsolattartási ügyekben a bíróság hatáskörét. Ez a módosítás különösen indokolt volt azokban az esetekben, ahol a kapcsolattartás tárgyában korábban is a bíróság döntött, és a felek ennek megváltoztatását kérték.

Korábbi gyakorlat alapján a kapcsolattartás megváltoztatása akkor tartozott a bíróság hatáskörébe, ha a kapcsoltatás kérdésében a bíróság döntött, és a fél a kapcsolattartás megváltoztatását a határozat jogerőre emelkedésétől számított két éven belül kérte.

Pp. szabályozza kapcsolattartási perekkel kapcsolatosan azt is, hogy ilyen perrel egyidejűleg, gyermektartási igény nem terjeszthető elő. Ennek indoka pedig az, hogy a jogalkotó elejét kívánta venni annak, hogy a kapcsoltatás megváltoztatásának kezdeményezését a fél által fizetendő gyermektartási díj összegének csökkentése motiválja.

Amennyiben kapcsolattartás témájában, vagy más családjogi témában problémája merülne fel, keresse bátran az ECOVIS Hungary Legal csapatát, állunk rendelkezésére!

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Jean Kornél

Dr. Jean Kornél
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Irodavezető equity partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
kornel.jean@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja