Kifestettem a lakást, de megmaradt a festék és a hígító, mit kezdjek vele?

Szerző(k): Dr. Bihary Ákos LL.M. | 2019.01.24 | Környezetvédelem és hulladékgazdálkodás

Nem is gondolnánk, hogy mindennapi életünk során milyen gyakran találkozunk veszélyes hulladékkal. Ide tartoznak ugyanis pl. az elemek, a festékek, a gyógyszerek, a használt olajok, de a körömlakklemosók is.

Látszólag ezek ártalmatlan dolgok vagy anyagok, de tárolásuk nem ajánlott, hatásuk káros, megszabadulni tőlük pedig – ha szabályosan akarunk eljárni – nem mindig egyszerű.

Mindenekelőtt érdemes tisztázni a veszélyes hulladék fogalmát.

Veszélyes hulladéknak számít a hulladéktörvény 1. mellékletében meghatározott veszélyességi jellemzők legalább egyikével rendelkező hulladék.

Ezen veszélyességi jellemzők – a teljesség igénye nélkül – az alábbiak: robbanásveszély, oxidálódás, tűzveszélyesség, bőrirritáló és szemkárosító hatás, toxicitás, maró vagy fertőző hatás, rákkeltő jelleg.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Tilos ezeket a hulladékféléket lefolyóba vagy vécébe önteni, házilag elégetni, háztartási szemétbe dobni vagy közvetlenül az élővizekbe és a talajba juttatni.

A háztartásban képződő veszélyes hulladékot elkülönítve, a környezet veszélyeztetését kizáró módon kell gyűjteni, és azt arra engedéllyel rendelkező gyűjtőnek, kereskedőnek, hulladékkezelőnek vagy a közszolgáltatónak lehet, illetve kell átadni.

Ez az átadás azonban gyakran nehézségbe ütközik.

Nézzük meg néhány példán keresztül, hogy milyen módon tudunk megválni veszélyes anyagainktól!

Nagyon gyakran keletkezik háztartásunkban használt sütőolaj vagy egyéb, sütéshez használt zsiradék. Ezeket az anyagokat javasolt jól zárható tárolóedényekbe gyűjtve leadni az erre jogosult hulladékudvarokban vagy a MOL benzinkutakon.

A lejárt szavatosságú gyógyszert bármelyik gyógyszertárban vagy egyéb gyógyszerforgalmazást végző üzletben le lehet adni.

A használt elemek leadását viszonylag egyszerű megoldani, mivel a legtöbb nagyáruházban, valamint akár gyermekeink iskolájában is találhatunk kihelyezett gyűjtőedényeket. A hulladékká vált autóakkumulátorok pedig visszavihetőek a forgalombahozatali helyre, de leadhatók benzinkutakon és hulladékudvarokban is.

A higanytartalmú hulladék (pl. a higanyos mérőeszközök), illetve a különböző festékek, lakkok és hígítók dobozzal együtt leadhatók a hulladékudvarokban, de ezen anyagok begyűjtésére a közszolgáltatók is szerveznek évente egy alkalommal gyűjtést.

A már nem használt vagy működésképtelen elektronikai eszközök pedig leadhatók lakossági e-hulladékot gyűjtő akciók keretében, vagy egyes hulladékudvarokban, műszaki cikkeket is forgalmazó üzletekben, áruházakban.

Számos formában megjelenhet tehát otthonunkban a veszélyes hulladék. Egészségünk és környezetünk védelme érdekében érdemes tehát odafigyelni ezek megfelelő gyűjtésére és arra, hogy környezetkímélő módon váljunk meg tőlük.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Bihary Ákos LL.M.

Dr. Bihary Ákos LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
akos.bihary@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja