Kigyulladt a karácsonyfa – biztos fizet a biztosító?

Szerző(k): Dr. Szigeti-Szabó Andrea LL.M. , Dr. Sokolowski András | 2019.01.03 | Minden egyéb, ami érdekelheti

Korábbi cikkeinkben már betekintettünk a közlekedési balesetek főbb kárrendezési kérdéseibe. Most pedig egy olyan esettel foglalkozunk, mely a karácsonyi ünnepek után  sajnos jó néhány lakástulajdonos rémálmává vált.

Képzeljük el az alábbi esetet!

Főhősünk ismét Rudolf, aki a nagy sürgés-forgásban úgy ment el otthonról, hogy nem kapcsolta le az égősort a karácsonyfán.

Később a főtéren, kezében egy bögre forralt borral éppen kezd teljesen átszellemülni a városi betlehemes előadás közben, amikor tekintete hirtelen a telefonja képernyőjén megjelenő, szomszédjától érkező üzenetre téved: „tűz van a lakásban, úton vannak a tűzoltók”.

Megtörtént a tragédia! Kigyulladt a karácsonyfa! A tűz továbbterjedve pedig jelentős kárt okozott a nappaliban: szinte minden berendezési tárgy elégett vagy megsérült. A pánik teljes eluralkodása előtt Rudolfnak eszébe jut, hogy nemrég lakásbiztosítást kötött. Azonban ahhoz, hogy a bekövetkezett kár megtérüljön, nagyon körültekintően és alaposan kell eljárnia.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Mindenekelőtt ellenőriznie kell, hogy az általa kötött lakásbiztosítás kockázati köre kiterjed-e a tűzkárokra is. Azaz, a tűzkár mint olyan szerepel-e a biztosítási események között. A biztosítási kötvényen kívül érdemes még beszereznie az adott biztosító Általános Szerződési Feltételeit is, mely a legtöbb biztosító honlapjáról könnyen elérhető. Itt részletesen tájékozódhat a részletszabályokról, mert az ördög ezúttal is a részletekben rejlik.

Ugyanis a tűzkárt nagyon részletesen szabályozzák a biztosítók. Nem mindegy, hogy a tűz miben keletkezett és hogy továbbterjedt-e egyáltalán. Rudolfot továbbá igen szigorú kármegelőzési, kárelhárítási és kárenyhítési kötelezettségek terhelik. Illetve a biztosítók számtalan esetben mentesülhetnek a biztosítási szolgáltatás nyújtása alól.

Amennyiben tűzoltók is jártak a helyszínen, úgy Rudolfnak be kell kérnie az oltásról készült iratokat, különös tekintettel az esetleges tűzvizsgálati jelentésre. Hiszen a biztosító teljes körű vizsgálatot fog lefolytatni valamennyi körülmény tekintetében, így fontos, hogy Rudolf ne hagyjon támadási felületet.

Továbbá a közlekedési balesetekhez hasonlóan számba kell venni a kár mértékét, és összegyűjteni minden bizonyítékot, számlát. Sőt, akár még egy közepesen sikerült családi fénykép is fontos szerephez juthat a bizonyítás során – ha az hűen tükrözi a háttérben megbúvó tárgyak meglétét, állapotát. Rudolfnak érdemes még fényképeket készítenie a maradványokról, hogy az ingóságok utóbb is beazonosíthatóak legyenek. Hangsúlyozandó, hogy az ingóságok értékének kiindulási pontja legtöbbször a káridőponti új érték.  A lakásban bekövetkezett kár értékére pedig főként a javítás költsége lesz irányadó, így Rudolfnak a mesteremberektől is kérnie kell számlát – ezúttal nem oldhatják meg okosba’.

Fontos megjegyezni, hogy a biztosítás megkötésekor legtöbbször maguk az ügyfelek határozhatják meg a biztosítási összeget, mely nem lehet több az adott tárgy új értékénél. Ez lesz a biztosítási összeg maximuma. Ezen felül a biztosító nem térít.

Amennyiben Rudolf a fentieket követve, alaposan és körültekintően jár el, úgy kára jó eséllyel megtérülhet.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Szigeti-Szabó Andrea LL.M.

Dr. Szigeti-Szabó Andrea LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner | Felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
szigetiszabo@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja