Kína is tagja lett a Hágai Apostille Egyezménynek: Nem kell már diplomáciai hitelesítés!

Szerző(k): Dr. Zalavári György LL.M. | 2023.11.16 | Cégjog

A magyar-kínai kereskedelmi, üzleti kapcsolatok során eddig a hatóságok közötti kommunikáción kívül a hivatalos okiratok felhasználásához diplomáciai hitelesítésre volt szükség.

A Kínai Népköztársaság a 2023. március 8-án hivatalosan letétbe helyezett csatlakozási okirata alapján 2023. november 7-i hatállyal csatlakozott a külföldön felhasználásra kerülő közokiratok diplomáciai vagy konzuli hitelesítésének (felülhitelesítésének) mellőzéséről Hágában 1961. október 5-én aláírt egyezményhez. Így a csatlakozott országok száma 124-re nőtt.

Ezt követően a külföldön felhasználni tervezett, hivatalos, közjegyzői kínai okiratok diplomáciai felülhitelesítése helyett a kínai Külügyminisztérium és külügyi szervek által kiállított apostillal tanúsítványait kell a hitelesítésre használni.

A magyar és a más, az egyezményhez szintén csatlakozott országok dokumentumai is apostillal ellátva használhatóak fel a Kínai Köztársaságban. A magyar dokumentumok kapcsán az apostille beszerzésében, a felülhitelesítésben a Konzuli Szolgálatok nyújtanak segítséget.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Lényeges, hogy 2023. november 7. után a magyar konzuli szolgálatok, nagykövetségek sem végeznek ebben a körben diplomáciai felülhitelesítést.

Érdekesség, hogy Hongkong már 1965. április 25. óta tagja az Hágai Apostille Egyezménynek, így az innen származó, vagy itt felhasznált okiratok tekintetében nincs változás.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

Dr. Zalavári György ügyvéd rámutat arra, hogy Kína csatlakozása ezt követően megkönnyíti a cégalapításhoz vagy a működés során szükséges, hivatalos dokumentumok vagy közjegyzői okiratok, hitelesítési folyamatát, ami tehát gyorsabb és egyszerűbb lesz.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Zalavári György LL.M.

Dr. Zalavári György LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gyorgy.zalavari@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja